Martin Tungevaag takket i høst nei til skoleplass ved nautikklinjen til Fagskolen i Ålesund.

Matrosen, som har hatt lærlingplass ved Fjord 1, har nemlig opplevd at en låt han har produsert, ligger på toppen av de offisielle hitlistene i Østerrike og Tyskland. Låten, som var Årets russelåt, lå også høyt på VG-lista under russetida i mai.

Hva skjer? Sjekk kulturkalenderen på smp.no

Store klubbjobber

Med listeplasseringer i Østerrike, Tyskland og dessuten Sveits, har henvendelser om spillejobber vært stor fra klubber over hele Europa.

– Fra og med nå og fram til nyttår skal jeg spille på klubber i Europa hver fredag og lørdag. Ved mange av klubbene har store DJ-navn, som for eksempel David Guetta, vært før meg. Slik sett går jeg i fotsporene hans, og det føles selvsagt bra.

Ikke kjendis

Martin sto bak vinnerlåten i kåringen Årets russelåt både i 2013 og 2014. Mange elever i videregående skole vet nok hvem han er, men han går i fred på gata hjemme i Ålesund.

– Det er ikke alle på min egen alder, heller, som vet at jeg står bak låtene. Noen jeg gikk på skole med før sommeren kjente godt til låtene, men de nektet å tro at det var jeg som sto bak dem, ler Martin.

Les flere kulturnyheter på smp.no

Trent øre og magefølelse

Å bli gjenkjent på gata er ikke noe mål for Martin. Foreløpig tar den jordnære 21-åringen ett år av gangen.

– Jeg har alltid tenkt at jeg må få meg en «skikkelig» jobb, og planen var lenge å bli kaptein. Samtidig har musikken i seks år vært en altoppslukende hobby som jeg etter hvert blir stadig bedre i. Jeg kan sitte alt fra noen få timer til hele dagen i strekk og lage musikk. Så jeg får se hva det blir til med kapteinsplanene.

Selv tror han at et trent øre, og en god magefølelse, hjelper han til å lage hiter som slår an.

– I år har det for eksempel vært «en greie» med saksofon. Det at jeg brukte saksofon, kombinert med en fengende melodi, var nok en av grunnene til at låten «Wicked Wonderland» ble Årets russelåt.

Noter har han lært seg, men Martin spiller ingen instrumenter.

– Alt skjer på datamaskin. Jeg komponerer melodiene, men instrumentene blir lagt på digitalt. I tillegg samarbeider jeg med en vokalist.

Munnkurv

Da Årets russelåt, «Wicked Wonderland» tok av, ble Martin kontaktet av et plateselskap i Tyskland.

– Det utrolige var at dette var et selskap jeg alltid har drømt om å jobbe sammen med, sier han.

Martin har fått munnkurv om selskapets planer med ham, men han røper såpass at de diskuterer å gi ut et album. Selv om Martin er mest kjent for to russelåter, sier han at han har mye på lager.

– Ja, jeg har både mye ferdiglaget musikk og hodet fullt av ideer, så det er ikke noe problem.

Martin Tungevaag har i mange år planlagt å bli kaptein. Kanskje bestemmer han seg for å gjøre alvor av planene og setter seg på skolebenken igjen neste år. Foreløpig lever han av sin mangeårige hobby, å lage elektronisk musikk. Foto: M. Kuhn. Foto: Arkivfoto: M.Kuhn.