Dette blir begrunnet med ønske om å få til en harmonisering mellom idrettslagene i den nye kommunen slik at ordningen blir mer lik for alle.

Sunnmøre Fotballkrets støtter «nye» Ålesund kommune i dette synet. Likebehandling er en grunnleggende verdi i idretten. Men dessverre frykter vi at det motsatte skal bli resultatet av dette forslaget – at det skal bli enda større ulikheter mellom både idrettslag og de ulike idrettene.

«Gamle» Ålesund kommune vedtok våren 2006 å inngå avtale med de fleste idrettslag som bygget og finansierte sine kunstgressbaner selv, om at kommunen skulle betale en årlig leiesum slik at skolene kunne bruke disse anleggene. Formelt sett så betaler altså kommunen leie for disse anleggene, på samme måte som frivillige lag må betale leie når de skal bruke kommunale idrettsanlegg. Dermed slapp kommunen å bidra med tilskudd til selve byggingen, slik den «norske» politikken for bygging av idrettsanlegg har vært i flere tiår, og slik det er vanlig i de fleste andre kommunene på Sunnmøre, inkludert de fire som fra i år av er innlemmet i «nye» Ålesund kommune.

I både Ørskog, Skodje, Haram og Sandøy har det vært vanlig at kommunen har bidratt med inntil en tredel av kostnadene ved f.eks. bygging av kunstgressbaner. Idrettslagene i «gamle» Ålesund har derimot måtte tatt opp større lån for å bygge sine anlegg, og leieinntektene fra kommunen har slik sett vært et kjærkomment bidrag i nedbetalingen av disse.

Ulik finansiering av ulike idretter

Da Ørskog kommune for noen år tilbake bygde sin idrettshall så ble en tilsvarende ordning mellom kommunen og idrettslaget inngått – men med motsatt ansvarsfordeling. Kommunen sto som utbygger og tok kostnadene med dette, mens idrettslaget skulle bidra med sin del av finansieringen ved at de skulle betale «leie» for bruken av hallen.

Hvordan «nye» Ålesund kommune skal greie å harmonisere alle disse ulike finansieringsmåtene og ordningene som ble bestemt i de fem gamle kommunene blir spennende å se. Dessuten, en ting er ulikhetene mellom finansieringen av fotballanleggene i den «nye» kommunen. En annen ting er ulikhetene i finansieringen av alle typer idrettsanlegg.

Hvorfor er det f.eks. slik at hver gang det skal bygges en idrettshall for innendørs idrett (håndball, volleyball, etc.) så er det nesten automatikk i at dette skal fullfinansieres av det offentlige og kommunene står som ansvarlig utbygger? «Gamle» Ålesund kommune var ikke alene om å gjøre det slik. Og motsatt – med en gang et utendørs idrettsanlegg skal bygges, enten det er et skianlegg eller fotballanlegg, ja til og med hvis det skal bygges en liten hall hvor det kan spilles fotball hele året, ja nei da må idrettslagene selv ta ansvaret og i stor grad finansiere det selv?

Gratis leie for barn og unge

«Gamle» Ålesund skal ha ros for at de tilbyr alle sine kommunale anlegg gratis for alle brukere under 20 år. Som en av få kommuner på Sunnmøre. Det sparer mange frivillige for veldig mye lotteri og vaffelsalg. Men samtidig er det med på å øke ulikheten mellom idrettene. Barn og unge som spiller f.eks. håndball i «gamle» Ålesund betaler ikke ei krone i «anleggskostnader».

Aksla IL skal nå oppgradere sitt gamle og nedslitte fotballanlegg i Ratvika – der første byggetrinn er kostnadsberegnet til ca. 15 millioner. De vil kunne få ca. 3,5 millioner i spillemidler, resten må klubben spa opp selv. Klubben har ca. 400 aktive fotballspillere. Det gir en totalkostnad pr. spiller på nærmere 30.000,-. Når den samme gutten eller jenta skal inn og trene håndball i Hatlane-hallen så koster det ingen ting – kommunen tar alle kostnadene. Er det likebehandling?

Ansvarsfraskrivelse

Ålesund kommune mener det skal være opp til hver enkelt skole å avtale bruk av kunstgressbanene med sitt idrettslag. Samtidig kan vil lese at skolene i nye Ålesund må spare 58,5 millioner kroner. Da sier det seg selv at det blir svært vanskelig for skolens rektorer å finne penger til å betale for leie av disse banene.

Og hvordan vil de da løse det f.eks. på Emblem – der kunstgressbanen til Emblem IL ligger vegg i vegg med barneskolen og har i alle år vært som en «naturlig» og svært mye brukt skoleplass? Skal kommunen da sette opp gjerde rundt slik at ingen bruker kunstgressbanen?

Å overlate ansvaret til den enkelte skole og idrettslag med å bli enig om dette er en stor ansvarsfraskrivelse at det fortjener minst gult kort. For rektorene har ikke penger og idrettslagene har ikke samvittighet til å nekte barna å bruke anleggene – for det er de samme barna som skal tilbake på kunstgressbanen senere på kvelden for å trene eller spille kamper. En bane foreldrene til barna har bidratt til å realisere gjennom tusenvis av dugnadstimer og høye kontingenter.

Sunnmøre Fotballkrets ber alle kommunene våre om å gå gjennom hvordan idrettsanlegg finansieres og støttes økonomisk for å sikre likebehandling mellom idrettene, enten det er snakk om de som spiller fotball, håndball, går på ski eller driver annen idrett.

For Ålesund kommune bør ingen av de nåværende støtte- og finansieringsordningene endres før en slik full gjennomgang er gjennomført.

-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til meninger@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!