Utdanningsforbundet ser alvorlig på forslagene i budsjettkutt til skolene. En gjennomføring av disse vil få store konsekvenser for skolene, og føre til et klart dårligere opplæringstilbud til elevene.

Skolene har i mange år vært under sterkt økonomisk press, og fått stadig trangere økonomiske rammer. Budsjettene skolene nå får tildelt er ikke realistiske, og lar seg vanskelig gjennomføre uten budsjettsprekk i andre enden. Man kommer til et punkt der det ikke

er mer å kutte uten at tilbudet blir pedagogisk uforsvarlig, og opplæringsloven brytes. Der er vi nå.

Elevene blir de store taperne i denne sammenhengen. Undervisningen må organiseres på en måte som tar hensyn til kostnad og ikke til elevenes behov. Det blir vanskelig å gi hver enkelt elev god nok tilpasset opplæring. Større klasser med færre lærere som skal løse flere oppgaver gjør noe med tilbudet. Praktiske fag kan ende opp som rene teorifag, fordi det er billigere og krever færre lærere.

Det skal kuttes i antall spesialundervisningstimer uten at den ordinære undervisningen styrkes. Tvert imot. De sårbare og svakeste rammes og det vil koste dyrt i lengden. Det snakkes fint om tidlig innsats og å verne sårbare barn, men det må gjennomføres for å ha effekt. Fine ord i festtaler og politiske program er ikke nok.

Utdanningsforbundet vet at skolene ikke vil få råd til å sette inn lærer i alle timer, med det resultat at ukvalifiserte vikarer vil stå for en stadig større andel av undervisningen. Å bruke ukvalifiserte i undervisningen er brudd på opplæringsloven, og elevene vil ikke få den kvaliteten på opplæringen de har krav på. Ålesund kommune setter skolene i en situasjon der de tvinges til å bryte opplæringsloven.

Innsparingstiltakene som foreslås i opplæringssektoren vil totalt sett føre til et dårligere utdanningstilbud til barn, unge og voksne elever i Ålesund. Utdanningsforbundet er bekymret for de langsiktige konsekvensene innsparingstiltakene vil få.

Det som er ekstra nedslående er å se hvor løst pengene sitter i andre sammenhenger.

Kan Ålesund kommune som skoleeier ta ansvar for dette?

-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til meninger@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!