Kommunens driftskostnader er høyere enn det er bærekraft til. Det er samtidig behov for investeringer på mange felt både for å oppnå fornying og forbedringer, men også for å ta ned kostnader til drift og vedlikehold av gammel og nedslitt bygningsmasse.

Svømmehallen i Brattvåg har gammel og nedslitt bygningsmasse, noe som er naturlig etter 50 års hard bruk. Det tekniske anlegget har gått ut på dato og det er forventet store kostnader til kunstig åndedrett noe som likevel ikke vil kunne løfte anlegget til akseptabel eller varig standard – heller ikke universell utforming. Vi anser dette som å kaste penger ut av vinduet.

Noen tørre fakta om det prosjekterte Folkebadet:

• Byggeprogrammet for Folkebadet i Brattvåg ble vedtatt i Ålesund Kommunestyre i september 2020.

• Lokalisering er bestemt til Brattvåg sentrum av tidligere Haram kommune. Valg av grunn er allerede foretatt og ÅKE har blitt gitt en mulighet til å kjøpe den aktuelle tomta nå.

• Folkebadet ligger inne i Økonomiplan 2021 – 2024 med investeringsmidler for oppstart i 2024. Vedtatt i økonomiplan for 2021–2024. Vedtatt 9.11.20

• Folket i Brattvåg har gitt tilsagn om dugnadsgave via en høyere vannavgift. Verdi; 10 million kroner.

• Næringslivet i Haram har satt av 16 millioner kroner på fond, gitt til kommunen og øremerket prosjektet.

• Svømmeopplæring er en lovpålagt oppgave for kommunen.

• Lokaliseringen må ses i en større sammenheng og er et viktig bidrag til både bolyst og kommunedelssenterutvikling. Den vil også løse en del trafikale utfordringer i sentrum.

Undertegnede tok initiativ gjennom en interpellasjon til ordfører Eva Vinje med en klar oppfordring til tomtekjøp nå. Dette fordi den framforhandlede retten til å kjøpe tomta til en gitt pris snart forfaller. Kjøpet skulle finansieres ved bruk av fondsmidlene fra næringslivet. Fondet er mer enn stort nok til å dekke kjøp av tomta samt klargjøring slik at den er byggeklar uten ytterligere forsinkelser i 2024. Da disse midlene er øremerket formålet vil ikke et slikt kjøp påvirke kommuneøkonomien.

Ålesund Kommunale Eigedom, ÅKE, er det kommunale foretaket som bygger og drifter bygningsmassen til Ålesund kommune. ÅKE ved daglig leder la fram en redegjørelse om et mulig tomtekjøp for ordføreren til bruk i kommunestyret 9.11. Redegjørelser fra ÅKE til kommunestyret skal være objektive og faktabaserte som kunnskapsgrunnlag for politisk behandling. Vi undres over sakligheten i redegjørelsen, og nevner spesielt spekulasjonene om profittering for opsjonseierne samt om antydninger om mulige omkamper på tomteplassering.

Det bør være en selvfølge at intensjonene fra fellesnemnda om å holde fast ved de tidligere kommunenes allerede vedtatte prosjekt står ved lag, også for Folkebadet i Brattvåg.

ÅKE, fikk kort tid på seg til å forberede svar til kommunestyret denne gang. Når ÅKE skal legge fram saken for behandling til formannskap og kommunestyre så forventer vi en faktabasert, objektiv og løsningsfokusert saksframstilling.

Vi må ville hverandre vel for å få lokalsamfunna våre til å blomstre også i framtida.

-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til meninger@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!