Lørdag åpnet Fremskrittspartiet sin valgkamp i Møre og Romsdal med hele tre statsråder på scena, Siv Jensen, Sylvi Listhaug og Jon Georg Dale. Drøyt 50 meter unna holdt utenriksministeren mikrofonen på Høyres valgkampstand.

Dagen før forsøkte KrF-leder Knut Arild Hareide å vinne sunnmørsvelgerne. Torsdag hadde samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) sitt raid.

Kanskje er det ikke så rart. KrF kan ennå ikke ta sitt mandat for gitt. Både Høyre og Frp må kjempe for sine andremandater. Sp drømmer om å ta tre, sjøl om kampen reelt sett også der står om andremandatet. Møre og Romsdal har uansett blitt en viktig kamparena – for nesten alle i alle fall.

For der er ett unntak. Ap-leder Jonas Gahr Støre blåste i basunen ved inngangen til valgkampen, og lovte kamp om det viktige Vestlandet. Så ble det påfallende stille. Bare et svakt ekko av Støres kamprop henger igjen mellom vestlandske fjell.

Arbeiderpartiet har så langt vært uvanlig lite synlig i Møre og Romsdal. Ikke har de vært synlig med saker, ikke har kandidatene vært særlig synlige og ikke har de fått drahjelp av betydning fra partiet sentralt.

Sett utenfra kan det se ut til at partiet sentralt har gitt opp kampen om tredjemandatet, regner to mandat som sikre og derfor ikke setter inn artilleriet med tungt skyts i nordvest.

Så hadde fylkespartiet så seint som i mars et årsmøte på randen av politisk gjørmebryting, et basketak som ikke akkurat bygget lagånd og fellesskap, og fra Kristiansund kaster gubben i hornet, Ap-veteran Asbjørn Jordahl, småstein etter partiets toppkandidat.

Valgkamp er helt sikkert lettere for dem som kan kaste statsråder inn i ringen for å få blest. De som ikke har det, må finne andre måter. I morgen kommer Jonas Gahr Støre til Ålesund. For å fortelle sunnmøringene hvordan vi skal utvikle mulighetene i havrommet.

Det gjenstår å se resultatet.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!