ÅRIM (Ålesundsregionens interkommunale miljøselskap) ble stiftet i 2009, og består av alle kommunene på Nordre Sunnmøre – pluss Vestnes. Når jeg ble medlem i bystyret i Ålesund i 2011, ble jeg valgt inn i representantskapet til ÅRIM. Jeg er så heldig at jeg ble gjenvalgt i 2015, og er midt i min andre periode.

Lite visste vel jeg på forhånd at dette skulle bli et felt jeg fattet stor interesse for, og enda mindre at jeg skulle skrive om det i avisa….

Men slik ble det – for dette er blitt et stadig mer spennende felt. Faktisk såpass spennende at tenåringen i huset en dag sa til meg:

«Pass deg, mamma – så du ikke blir en søppelpolitiker!»

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!

Strategiske valg

I disse årene har jeg lært mye – og her skjer jevnlig endringer. Vi har f eks fått på plass ny ordning med henting av plastavfall, og vi har fått på plass flere leveringspunkt for klær, metall og glass.

Må ha ambisjoner

I styringsgruppen for nye Ålesund kommune er det nedsatt en arbeidsgruppe som skal gå igjennom og vurdere alle de interkommunale samarbeidene – også ÅRIM.

Dette har også bystyret konkretisert i den 4-årige handlingsdelen, hvor det er satt tydelige mål omkring avfallshåndtering: «Andel avfall til materialgjenvinning og energigjenvinning skal samlet sett være over 80 %. Materialgjenvinningen skal ha nådd 50 % i 2020.»

I forslag til Strategi fra ÅRIM står det at i 2015 sorterte hver innbygger i Ålesundsregionen i snitt 119 kilo avfall som gikk til materialgjenvinning og gjenbruk.

Om dagens nivå på avfall opprettholdes, må heile 191 kilo gå til gjenvinning og gjenbruk i 2020 – altså ei økning på 72 kilo for å nå målet om 50 % gjenvinning.

Dette er en stor mengde, og jeg lurer på om vi egentlig visste hva vi gjorde da dette ble vedtatt av et enstemmig bystyre. Uansett – for meg gir dette retning og vei – at vi ønsker å være gode på renovasjon og at vi ønsker å ha mål å strekke oss etter.

Matavfall

Også nasjonalt er dette i fokus. Miljødirektoratet har fått i oppdrag av Regjeringen å utrede et nasjonalt pålegg om utsortering av matavfall.

Så det er nok bare et spørsmål om tid før kildesortering av matavfall blir en lovpålagt oppgave.

I en spørreundersøkelse utført i 2016 blant ÅRIM sine abonnementer viste det at 7 av 10 ÅRIM- kunder ønsker seg en egen dunk for glass- og metallemballasje.

Returpunkt blir da avviklet. Disse er i dag en kilde til forsøpling, og ÅRIM bruker betydelige beløp til å rydde disse pr år.

En av få

Romsdalsregionen har hatt innsamling av matavfall siden 1999 – i Nordfjord nesten like lenge – Søre Sunnmøre reinhaldsverk og Volda-Ørsta reinhaldsverk innfører også utsortering av matavfall i perioden 2017-2019.

Av alle kommuner i Norge med over 20.000 innbyggere, er det kun fem som ikke har innsamling av matavfall. Ålesund er en av disse fem.

Kostnad for å utruste hver abonnement med dunk for matavfall og for glass- og metallemballasje, er satt til kr 150,- pr år. For min del – som er en husholdning – vil dette koste meg 12,50 kr i måneden. En utgift jeg vil kunne leve med….

Jeg er ikke i tvil om at fremtidens renovasjon vil kreve endringer, og for å få til disse endringene – vil det kreve stor grad av handlekraft av organisasjonen Ålesund kommune. Det vil kreve handlingsvilje hos eierne – av bystyret - og det vil kreve ei holdningsendring hos kundene – altså innbyggerne i Ålesund.

Les flere kronikker på smp.no!

God informasjon

Man må være forberedt med god kommunikasjon – som er tydelig på mål, plan og hensikt. Og man må være tydelig på hva selskapet vil gjøre – hvorfor, hvordan, kostnader, miljøgevinst og fremdrift. Også dette har strategien til ÅRIM tatt inn over seg – den har et eget punkt som omhandler informasjon om ny kildesortering.

Det kjenner jeg er godt – her er vi rigget til å møte fremtiden, som det så fint heter.

Nettopp derfor synes jeg det var riktig at bystyret gikk inn for strategien til ÅRIM. Vi vet at vi da går fremoverlent – tar føring – viser at vi som politikere fatter mål og vi vet vi også må gjennomføre tiltak for å nå dem.

Til tross for kommunereformen, må Ålesund ta lederskap for å skape utvikling i regionen – også innen renovasjon.

Jeg har derfor god tro på fremtidens renovasjon og Strategien for 2017-2025, som skal endelig vedtas i representantskapet i april.

Anne Kristin BryneNestleder/ 4. kandidat stortingsvalget, Ålesund Arbeiderparti

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til debatt@smp.no.