Leder

«1000 milliarder til glede og besvær»

Sukkeravgiften utløste demonstrasjoner. Erna Solberg kan ta det som et varsel om hva som venter

Leder

Regjeringen har de siste fem årene til sammen brukt 1000 milliarder kroner av overskuddet i oljevirksomheten. Tallet sier litt om hvor avhengige vi fortsatt er av olje- og gass næringene. Oljepengene gir oss handlingsrom andre land bare kan drømme om. Men penger kan som kjent være både til glede og besvær. Mandagens finansdebatt i Stortinget dreide seg om skattekutt, oljeavhengighet, lærernorm og sukkeravgift. Det ble milliarder til besvær.


Ørsta mot Smøla i finansdebatt i Stortinget

– Skatteøkninger er det siste næringslivet i fylket trenger

Aps forslag til skatteøkninger er det siste næringslivet i fylket trenger, mener Høyres Vetle Wang Soleim.

Arbeiderpartiet mener regjeringen gjør Norge mer oljeavhengig enn noen gang. Aps finanspolitiske talsmann, Trond Giske, viste til at store utgifter til folketrygden, en aldrende befolkning og økt satsing på Forsvaret i årene som kommer, binder opp handlingsrommet i økonomien.

Han etterlyste reformer som kutter de offentlige utgiftene. Pensjonsreformen, som Ap gikk i spissen for og som alle parti bortsett fra Frp støttet, var en reform som vil spare staten for gigantiske utgifter noen år fram i tid.

Lignende reformer har vært helt fraværende i de fem årene Erna Solberg har sittet som statsminister. Regjeringen har i stedet satset på at reformer i offentlig sektor, som kommunereformen, regionreformen og politireformen, på sikt skal spare staten for penger.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!

Svaret på om det stemmer må vi vente en god stund på. Det vi vet, er at oljefesten snart er slutt. En oljepengebruk slik vi har sett de siste fem årene kan ikke fortsette de neste fem. Akkurat det blir Erna Solberg og Siv Jensen største utfordring.

De må tøyle forventning internt i egne partier, men ikke bare det. De må klare å skape den forståelsen også hos KrF og Venstre. Det siste blir alt annet en enkelt. At KrF klarte å presse gjennom en milliard-reform i skolen i tolvte time under høstens budsjettforhandlinger, lover ikke godt i så måte.

Økning i sukkeravgiften utløste demonstrasjoner utenfor Stortinget og høylytte protester fra deler av opposisjonen. Erna Solberg kan ta det som et lite forvarsel om hva som venter. Ola og Kari Nordmann har etter hvert blitt godt vant. Godt vant til alt annet en økte skatter og avgifter. Det kan bli mange på plenen foran Stortinget i årene som kommer.

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til debatt@smp.no.

Sunnmørsposten ønsker en åpen og saklig debatt. Alle innlegg blir kontrollert etter publisering. Vi forbeholder oss retten til å forkorte, redigere og fjerne innlegg.
Leder