Nav er igjen i hardt vær etter et mislykket IT-prosjekt. Det er brukt et milliardbeløp på et system som øker ventetiden på klagesaker. Målet var det motsatte.

Nå blir Nav-sjefen kalt inn på teppet av arbeidsministeren.

Samme oppmerksomhet får ikke innføringa av Helseplattformen. Til tross for kaos, fortvilte helseansatte og kraftige forsinkelser tar ikke helseministeren grep.

Klassekampen avdekket nylig at Nav har brukt opp de over 870 millionene de fikk til et nytt IT-system. Systemet skulle automatisere store deler av saksbehandlingen og kutte tidsbruk og ventetid. Pengene er brukt opp. En prognose fra Nav anslo i fjor høst i stedet at Nav vil gå på et samlet tap på over 1,74 milliarder.

Og vente- og saksbehandlingstidene er ikke kortere – de har blitt lengre.

Dessuten kan løsningen bli sju år forsinka.

Dette har fått arbeidsminister Marte Mjøs Persen (Ap) til å reagere. Hun krever nå en skriftlig redegjørelse fra Nav-direktør Hans Christan Holte om IT-fadesen. Og det skulle bare mangle.

Hadde statsråden latt være å gripe inn nå, ville det vært svært kritikkverdig. Det må aldri være tvil om hvor ansvaret for å holde forvaltninga i ørene ligger.

Det ligger hos ansvarlig statsråd.

I dag vedtar trolig styret i Helse Midt-Norge å utsette utrullingen av Helseplattformen. Den nye IT-løsningen skulle koste 3,8 milliarder, og skal knytte hele helsetjenesten i Trøndelag og Møre og Romsdal sammen.

Utrullingen startet i Trondheim i fjor vår. I november ble det innført ved St. Olavs hospital og i seks trønderkommuner. Store problemer gjør at styret i Helse Midt-Norge i dag trolig vedtar å utsette utrulling i Møre og Romsdal og Nord-Trøndelag med opp mot ett år.

Ifølge beregninger Aftenposten har gjort, kan det bli snakk om ekstrakostnader på over 830 millioner.

I tillegg er det nå mistanke om at et dødsfall ved St. Olavs hospital skyldes IT-problemene.

Nå er ikke disse to historiene hundre prosent sammenlignbare. Blant annet er det snakk om to ulike styringslinjer. Arbeidsministeren har ikke noe selvstendig styre mellom seg og Nav-sjefen, slik helseministeren har.

Arbeidsministeren har altså en kortere veg til å gripe inn.

Det betyr absolutt ikke at helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) er nødt til sitte med hendene i fanget. Hun har makt over foretaket som «eier» gjennom foretaksmøtene. Flere har etterlyst aktiv handling.

I foretaksmøtet sist uke, nøyde hun seg en orientering om status. I et intervju med Sunnmørsposten denne uka skyver hun igjen ansvaret på styret.

Kanskje er det på tide å kalle noen inn på teppet?