Finansministeren lover å forbarme seg over kommuner, fylker og andre offentlige etater som får en smell på grunn av den høye prisveksten. Han må grave djupt i lommeboka.

Det er det mange gode grunner til.

Den dårligste grunnen er at det er kommune- og fylkestingsvalg til høsten. Likevel vil det trolig bety mye for hvor djupt han graver, og hvordan pengene fordeles.

Fredag kom nyheten om at regjeringen vil bla opp noen ekstra milliarder til offentlige virksomheter. Da sa finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) at den i revidert statsbudsjett vil kompensere for at prisveksten har blitt høyere enn det regjeringen la til grunn i statsbudsjettet.

Han sier ikke at han vil gjøre det fullt ut.

Skal han gjøre det, snakker vi om store summer. I fjor høst trodde regjeringa at prisveksten i år ville lande på 2,8 prosent. Statistisk sentralbyrå opererer nå med 4,9 prosent. Skal Vedum ta hele mellomlegget, må han plusse på fire milliarder bare på kommunenes og fylkenes frie inntekter – grovt regnet.

Så kommer alle andre offentlige virksomheter i tillegg. Politi, Statens vegvesen, helseforetakene og forsvaret vil alle – i ulik grad, være rammet på samme måte. Skal de ta hele regninga sjøl, må de stramme kraftig inn på både aktivitet og investeringer.

For en kommune som Ålesund kan forskjellen på full og ingen dekning være på over 50 millioner.

De fleste av de offentlige foretakene har små muligheter for sjøl å øke inntektene sine. Altså må de kutte for å spare – noen mer enn andre. For det er ikke slik at kostnadsøkningen er lik for alle. Noen er rammet av høy strømpris. Andre ikke. Noen rammes av høy oljepris. Andre ikke.

For innbyggerne betyr innstramming uansett dårligere helsetjenester, mindre snøbrøyting eller kortere åpningstider på SFO. Det er først og fremst dårlig nytt for dem som rammes.

Men det er også dårlig nytt for dem som skal drive valgkamp for regjeringspartiene. Historier om skakkjørte kommuner, nedslitt asfalt og enda mer utslitt helsepersonell er dårlige kort å starte jakten på tapte velgere med.

Vedum har altså ikke bare et sprik på kostnadsveksten han må dekke inn.

Målt i prosentpoeng er spriket fra valgresultatet i 2021 og dagens meningsmålinger for Senterpartiet og Arbeiderpartiet mange ganger større. Det klarer han ikke å fylle bare med noen få milliarder, men må også sørge for at milliardene treffer der de synes aller mest.

Dessverre er det ikke alltid identisk med der de trengs mest.