Så langt har helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) behandla Helseplattformen som ei brennende glo som hun har vært redd for å ta i. Nå ser det heldigvis ut til at hun har forstått at hun ikke kan la være.

Det var på tide.

Som helseminister kan hun ikke lenger bare sitte å være passivt vitne til det som skjer, og peke på at Helse Midt-Norge har ansvaret. Som statsråd har hun makt til å gripe inn, og det er hennes eget valg at hun har latt være.

I dag skal helseministeren ha foretaksmøte med styret i Helse Midt-Norge. Det er hun selv som har kallet inn til dette møtet. Hun peker fortsatt på at det er helseforetaket, sykehusene og kommunene som har ansvaret for innføring av Helseplattformen, og at det er de som må løse problemene.

Likevel vurderer hun altså nå å ta grep.

Ifølge et intervju Adresseavisen nylig hadde med henne, så er det fordi hun vurderer at situasjonen nå er alvorlig.

En slik erkjennelse burde hun ha kommet til for lenge siden. Situasjonen har ikke blitt mer alvorlig nå enn sist hun hadde foretaksmøte med Helse Midt-Norge. Da nøyde hun seg med å la seg orientere. Den viktigste forskjellen nå er at kaoset har fått bite seg fast lenger.

Fortsatt melder klinikker ved St Olavs hospital om høy risiko for pasientsikkerheten, slik også Helsetilsynet tidligere har varslet. Og til tross for økt bemanning er aktiviteten ved sykehuset lavere enn før Helseplattformen ble innført.

Det eneste som har økt, ser ut til å være belastningen på de ansatte og underskuddet St. Olavs hospital styrer mot.

Noe av kritikken mot helseforetaksmodellen har vært at den har ført til mindre åpenhet og mindre politisk styring av sjukehusene. Dette har vært forsøkt kompensert på ulike måter de 22 årene etter at den ble innført av Stoltenberg-regjeringen.

Fortsatt er det likevel slik at de viktige beslutningene skjer i styrerommene, ikke i folkevalgte organer. Statens styring av foretakene er begrenset til overordnede forhold.

Det betyr likevel ikke at de er unntatt fra politisk styring og kontroll.

Helseministeren har myndighet til å drive aktiv eierstyring gjennom foretaksmøter, og kan kalle inn til slike møter når som helst. Hun har makt. Hun må bare ta den. Hun kan i alle fall ikke la være bare fordi det kan skape politiske problemer for henne som statsråd.

I mer enn ett år har det vært unntakstilstand ved St. Olavs hospital. Resultatet er utslitte ansatte og et vedvarende forhøyet risiko for pasientsikkerheten.

Det er på tide at helseministeren griper inn. Nå har hun sagt at hun vil gjøre det. Så gjenstår det å se hvilke grep hun våger å ta.