Enten må det være de ansattes lønn og pensjon H og Frp skal spare på, eller så må det være å «effektivisere» ressursbruken i de kommunale tjenestene. Betyr det at våre ansatte må løpe enda raskere eller skal det for eksempel kuttes i renhold?

Uansett så frykter vi at dette vil bety dårligere kvalitet for innbyggerne våre og mer krevende arbeidsforhold for de ansatte.

«Vi har tall som viser at private kan gjøre jobben 20 prosent billigere enn det offentlige, men for oss handler det om å samle alle gode krefter som til sammen kan sørge for gode omsorgstjenester», sier Monica Molvær til Sunnmørsposten. Lignende påstander har Frp sin ordførerkandidat framsatt i formannskapet. I avisen står det at «Lykkebø Strand kjøper ikke argumentene om at ansatte i det private har dårligere lønns- og pensjonsvilkår enn offentlig ansatte.»

De sier de kan spare 20 prosent av kostnadene på å privatisere. Det kommer til å gå ut over tilbudet! Skal de da kutte i kvaliteten eller antall omsorgsplasser? Eller skal de kutte i lønna til hardtarbeidende ansatte som jobber i omsorgen?

Velferdstjenesteutvalget har nylig dokumentert at ansatte som blir konkurranseutsatt i gjennomsnitt tjener 9 prosent dårligere enn kommunalt ansatte. Det er også dokumentert at når for eksempel en sjukeheim i en kommune blir overtatt av private, så slutter de med best utdanning og lengst erfaring, og går tilbake til kommunehelsetjenesten. De ønsker med andre ord ikke å jobbe i en privat drevet sjukeheim.

Vi vet at rundt 80 prosent av kostnadene i å drive en omsorgsbolig eller sjukeheim er lønn og pensjon. Velferdstjenesteutvalget dokumenterer at det er på dette feltet det kuttes når private overtar. Og det ser vi, blant annet gjennom tap spesielt av pensjon. I avisen BA 6. august leser vi at ansatte i eldreomsorgen som blir privatisert risikerer å miste opp til en million av AFP hvis en er eldre enn 55.

Ålesund har tidligere erfaring med konkurranseutsetting av både institusjon og hjemmetjenester – det har vært svært lite vellykka. Men å lære av tidligere feil virker å sitte langt inne hos Monica Molvær og Håkon Lykkebø Strand.

Det er grunn til å minne de 3500 ansatte i kommunehelsetjenesten at det er egen arbeidsgiver som skal velges mandag 11. september.