Når jeg har en dårlig dag, kan jeg åpne tilfeldige kommentarfelt og lene meg tilbake og la meg underholde av tragikomikken. Og blir straks i bedre humør. Helt til jeg reflekterer over hvor ille mange av disse kommentarene er. Det kan virke som de fleste ikke engang har lest det de kommenterer, annet enn overskriften. De snilleste variantene kan til dømes være artikler om Erling B. Haaland (eller andre profilerte mennesker) – og kommentarer som «hvem er dette», «og jeg hadde vafler til frokost» for liksom å vise hvor uinteresserte vi er. Men kommentere, det tar vi oss altså tid til.

Eksempelet her handler om pasienttransport til sjøs, spesifikt fra Ona, Sandøy, Orten og Bjørnsund. Kort fortalt så er det gjort endringer i ambulansebåttjenesten, der man i det neste 1,5 år setter inn et fartøy som er langt mindre egnet enn det som har vært der de siste tiårene. Derfor råder kommunelegen via NRK, eldre og syke til å ta midlertidig bolig på fastlandet om vinteren, til begynnelsen av 2024 når ny ambulansebåt er på plass. Mange av kommentarene som fulgte på NRK sin Facebook-side var ikke særlig saklige.

Et forarget leserbrev fra Elisabeth Jørgensen Singh i Sunnmørsposten 28. oktober oppsummerer hele poenget mitt. Kjernen i Jørgensens «analyse» er: «Walter vil ha folk til å bytte bosted for å forenkle sin egen jobb. Jeg foreslår at det heller er han som bytter jobb.» Debattanten har altså tolket en artikkel om potensielt helseforringende pasienttransport, til at legen vil bunte sammen eldre som kollektivt plunder og heft uten individstatus.

Saken er at når disse menneskene trenger medisinsk hjelp, så er det en ambulansebåt med ambulansepersonell som rykker ut. IKKE kommunelegen. Ordtaket «å rette baker for smed» passer godt i denne sammenhengen. Vi kan ikke klandre Jørgensen Singh for at hun ikke vet dette når hun skriver at «Det er ikke bare å flytte fra rutiner, venner, minner og hjemmets fire vegger bare fordi noen mener at du kan komme til å skape merarbeid for dem en dag». Som Jørgensen selv poengterer «Her sitter jeg på den andre siden av Norge og blir så forarget at jeg ser rødt».

Generelt så er det klart man kan bli forarget når man sitter på andre siden av Norge, eller av verden, og leser en kort artikkel om en kompleks sak. Og i tillegg kanskje ikke har forstått det som står der, eller kanskje artikkelen ikke passer helt med eget syn på et emne. Da skal det kommenteres!