Det er gode grunner til løfte fiskeindustrien fram i lyset. Industriens bidrag til sysselsetting og verdiskaping i Møre og Romsdal er betydelig.

Den samlede verdiskapingen (inkludert ringvirkninger) i fiskeindustrien var på 10,6 milliarder kroner i 2021, ifølge en fersk undersøkelse fra Nofima. Møre og Romsdal er klart største verdiskaper med 2,8 milliarder kroner, etterfulgt av Nordland med 2 milliarder kroner.

Fiskeindustrien, og de som leverer varer og tjenester til industrien, hadde 13 900 sysselsatte i 2021. Nordland kommer øverst med 3 000 sysselsatte, tett etterfulgt av Møre og Romsdal med 2 900.

Den sunnmørske fiskeindustrien med klippfisk, konsumproduksjon av sild og makrell, i tillegg til mel og oljeproduksjon er et fundament i norsk fiskeindustri, uavhengig av måleenhet.

Ålesund må med rette sies å være den mest markante sjømatkommunen i landet, med stor aktivitet innen fiskeindustri, havbruk og leverandørindustri. I Ålesund kommune er det mer enn 950 sysselsatte i fiskeindustrien. Ingen andre kommuner i landet er i nærheten av et slik antall. I tillegg har kommunen mer enn 1 000 sysselsatte innenfor leverandørindustrien.

I Sula kommune er mer enn 200 sysselsatte direkte i fiskeindustrien. Dette utgjør 10 prosent av de privat sysselsatte i kommunen. Også i Giske, Herøy og Hareid er det et stort innslag av sysselsatte i fiskeindustrien.

Deler av fiskeindustrien har vært preget av dårlig lønnsomhet. Klippfiskprodusentene, som i all hovedsak befinner seg på Sunnmøre, har lenge vært blant de mest lønnsomme. Det samme gjelder pelagisk industri, både til konsum og produksjon av mel og olje.

Norges store utfordring de neste tiårene blir å skape flere lønnsomme jobber, rekruttering av arbeidskraft i distriktene og øke eksportinntektene. Dette er nødvendig for å opprettholde velferdstilbudet, både regionalt og nasjonalt.

I vår region kan sjømatnæringa spille en enda større rolle i dette bildet. Vi har åpenbart et uutnyttet potensial ved at en større andel av det norske råstoffet blir bearbeidet i Norge. Bearbeiding av fiskernes fangst er nøkkelen til verdiskapning og lønnsomme, trygge og attraktive arbeidsplasser. Med reduserte torske- og sildekvoter er det enda viktigere å skape mer av hvert kilo. Det er fiskeindustrien på Sunnmøre i stand til å gjøre.