I Sunnmørsposten 19. september hevder Bjørg Stafseth Kristiansen og Leif Hovde i Støttegruppa for rusomsorg Ålesund at NRK-programmet Folkeopplysningen var et «dårlig kamuflert talerør for legalisering av cannabis».

Hall viser hvilke teser som er svekket og styrket. Kristiansen og Hovde burde lese Halls rapport selv, før de kritiserer.

Kristiansen og Hovde anklager produsentene for å «drite ut» Anders Anundsen. Men det klarte han jo helt fint på egen hånd.

Slike avsløringer er drivende god journalistikk, intet mindre; og akkurat det ytringsfriheten er til for. «Frimodige ytringer om statsstyret og hvilken som helst annen gjenstand er tillatt for enhver» heter det seg i Grunnloven.

Les flere innlegg på smp.no!

At Folkeopplysningen skaper sinne er ikke uventet. Når alternativbransjen i et tidligere program ble utsatt for et kritisk blikk skapte det også rabalder.

Imidlertid kan man ikke avfeie kritikken, bare fordi det handlet om rusmidler denne gangen. Vi må hele tiden utfordre våre meninger basert på vitenskap.

En annen forsker som er med i programmet er David Nutt, som tidligere jobbet for den britiske regjeringen. Da han la fram sine resultater ble han bedt om å tie stille, noe han ikke gikk med på. Han ble sagt opp.

Dette minner sterkt om hvordan kirka i middelalderen behandlet astronomen Galileo Galilei, da han hadde nerver til å si at jorda dreiet seg rundt solen; ikke omvendt.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!

Vi har også venner som har dødd av overdose og pårørende i våre organisasjoner. Forskjellen er at de tror på nye løsninger, som ikke innebærer å gjøre sjuke mennesker til kriminelle eller å bruke harde politimetoder mot folk som bør få være i fred.

Verden er i ferd med å erkjenne at skadene av kriminalisering er større enn skadene fra rusmidlene. Om Kristiansen og Hovde er oppriktig bekymret for dem som har rusproblemer burde de sette seg inn i paradigmeskiftet som skjer på rusfeltet i disse dager, og bli med og jobbe for en avkriminalisering av rusmiddelbruk, bredt tilgjengelige frivillige hjelpetiltak og lovlig og fornuftig regulert cannabis i statskontrollerte utsalgssteder.

Trond Wathne TveitenStyremedlem i Normal Norge