Et «miljøprosjekt» blir skandaleprosjektet kalt av noen. De tenker da på behandlingen av slammet og ikke ressursene som kreves av infrastruktur, byggekostnader og drift. Jo da, det er fint at vi tenker på miljøet, men andre gode renseanlegg er også miljøprosjekt. Langt de fleste av oss er enige i at man skal brukes så enorme ressurser på et konvensjonelt anlegg som kunne vært løst rimeligere, bedre og mer bærekraftig.

Det er viktig å kunne se rett gjennom «Keiserens Nye Klær» og kalle dette med rette ordlyd; nemlig «et offentlig sløseri vi sjelden har sett her på Sunnmøre». I 12/13 skulle Sula ruste opp gamle anlegg for ca. 26 mill., i -15 skulle det koste ca. 55 mill. for et felles anlegg på Sula, noe vi skulle spare 0,6 mill. pr. år i driftskostnader. I 2016 hadde administrasjonen i Ålesund og Sula snakket sammen, og et felles anlegg skulle nå koste ca. 180 mill. Sula sin andel skulle være ca. 50 mill. og vi skulle spare enda 1,5 mill. pr. år i driftsutgifter. I -18/19 var dette kommet opp i ca. 270 mill., og fremdeles sa begge kommunestyrene ja til å gå videre. Allerede den gang var dette veldig omstridt, og mange ville sette ned foten. I 2021 kom de enda mere sjokkerende tallene, at renseanlegget skulle koste oss innbyggere ca. 1,4 milliard. Vi stilte spørsmål ved hvordan de store tallene nå var kommet fram, og fikk til svar at de nye tallene var kvalitetssikret. Prosjektet ble allikevel stemt fram, og en skandale var i emning.

Dessverre kom det ikke som noe sjokk når det nylig kom nye tall på 2,1 milliarder. Mange av oss hadde allerede snakket om slike tall tidligere. Det er betydelige kostnader som skal føres over på innbyggerne i de respektive kommunene i form av vesentlig høyere avgifter. Den totale kalkylen for det hele, inklusive infrastruktur og hvordan dette skal fordeles i avgiftene, er vi mange som ikke har fått svar på ennå. Men at kostnaden blir svært høy for alle vanlige folk, det vet vi allerede.

Der finnes bedre og rimeligere løsninger, i tillegg kunne vi vært ferdig med saken om vi hadde handlet i rett tid. Om noen fremdeles velger å kalle det for «Det største miljøprosjektet vi har hatt her i distriktet», da spør jeg tilbake; Hvor er magemålet i prosjektet, hvor dyrt skal det bli før et flertallet i kommunestyrene sier stopp?

Sula FrP mener at vi nå må se på alternative løsninger, både konvensjonelle renseanlegg og renseanlegg med ny teknologi. Vi vet at det er mulig, og har også vært i kontakt med bedrifter i bransjen. Det burde ikke være vår oppgave å sjekke dette, vi burde allerede fått presentert slike alternativer.

Vi i Sula Frp stille spørsmål i neste kommunestyre. Forhåpentligvis følger deretter en sak, at man parallelt skal undersøke kostnader på alternativ B og kanskje også C. Dette kan være siste mulighet til å komme ut av dette prosjektet, som etter hvert risikerer å havne på veggen til #Sløseriombudsmannen.