Ettersom mange av dagens stortingspolitikere ser ut til å mangle det moralske kompasset som vanlige borgere styrer etter, ønsker nå justisminister Emilie Enger Mehl å «justere» offentlighetsloven for å frata pressen og andre retten til innsyn i offentlig saksbehandling.

Regjeringen vil nekte innsyn i eget hus, men har innført full overvåking av folket, noe som er direkte ødeleggende for de grunnleggende prinsippene om demokrati, personvern og rettferdighet.

Allerede i mars fikk regjeringen (med støtte fra Høyre), gjennom et lovforslag som ga PST tilgang til å overvåke, lagre og analysere all data som ligger åpent på Internett i fem år.

Bare tre måneder senere – i juni – ga regjeringen (med støtte fra Høyre, Frp og KrF) E-tjenesten tillatelse til å starte masseovervåking i Norge. Da stort sett all datatrafikk går via utlandet, blir nå helt vanlig kommunikasjon mellom norske borgere fanget opp og lagret i 18 måneder.

Offentlighetsloven som regjeringen nå forsøker å endre, regulerer hvilken informasjon som er offentlig tilgjengelig fra myndighetene og deres organer (høringsfristen gikk ut 5. juli). Forslaget til endringer vil innebære fjerning av alle spor fra postlister og dokumentoversikter, for dagens journalføring forteller nemlig at det har gått et brev fra A til B pluss overskrift. Selv om innholdet kan unndras, vil postlisten vise at det har gått et brev fra en etat til en annen om et visst tema, og dette gjør postlisten veldig viktig fordi man da i det minste vet hvilke saker man kan spørre om.

Myndighetene prøver nå å tåkelegge dette systemet, for du kan ikke spørre om noe du ikke vet finnes.

Noen saker som ikke ville nådd offentligheten hvis den foreslåtte lovendringen hadde vært gjeldende: (1) Avsløringen av vold ved norske sykehjem. (2) Bakgrunnen for Korona-nedstengningen av Norge. (3) Lydfilen som varslet politiet om terroren i Bærum. (4) NAV-saken. (5) Pendlerbolig avsløringene.

Den foreslåtte lovendringen går også mot regjeringens Hurdalsplattform hvor det står; «sikre at offentlighetsloven og prinsippet om mer offentlighet praktiseres i alle offentlige virksomheter», og i APs program; «vil vurdere strengere sanksjoner ved brudd på offentlighetsloven».

Man kan virkelig begynne å tvile på regjeringen og deres støttespillere når man ser på overvåkingen av norske borgere, og den foreslåtte endringen av offentlighetsloven. Er «1984» av George Orwell det de streber mot?