Russland sin invasjon og krig mot Ukraina er for alvorlig til å bruke til å slå politisk mynt og å forsøke seg på billige poeng.

Henning Holsvik, KrF sin 7.-kandidat til fylkestinget i Møre og Romsdal, føyer seg inn i rekken av Rødt sine politiske motstandere som angriper Rødt for å stå på samme standpunkt som KrF hadde for få måneder siden.

Det er Norge og de fleste partiene på stortinget som har gjort en helomvending når vi nå bidrar med våpen til land i krig. Helt siden 1934 har det vært norsk praksis at Norge ikke vil tillate salg av våpen og ammunisjon til områder hvor det er krig eller krig truer, eller til land hvor det er borgerkrig. Dette prinsippet ble nedfelt i et eget stortingsvedtak fra 1959. Det var dette prinsippet som svært raskt fikk en ny tolkning i 2022, uten at de ulike partiene på stortinget forankret det hos sine medlemmer og uten at velgerne var blitt spurt. Sentralstyret i Rødt sa i mars i fjor nei til at Norge burde støtte med våpen, og holdt dermed fast på det som i flere generasjoner har vært norsk politikk. Bak beslutningen var også en bekymring for at krigen skulle spre seg til flere land. I mars var det uklart om våpenstøtte ville gjøre oss til en medkriger-stat eller ikke. En annen viktig avveining var om Norge kunne spille en annen rolle for å få på plass en fredsløsning.

Leder i Rødt, Bjørnar Moxnes, har slått fast noen viktige ting om Rødts politikk. Vi fordømmer Russlands folkerettsstridige angrepskrig mot Ukraina. Ukraina er i sin fulle rett til å forsvare seg mot den brutale erobringskrigen, og vi støtter motstandskampen. Vi har ikke gått inn for noen våpenembargo mot Ukraina, spørsmålet har vært om Norge kan spille en annen rolle som tilrettelegger for fredsforhandlinger. Rødt har ikke stilt noen krav til ukrainerne om å gå inn i fredsforhandlinger på angriperens premisser – det er ene og alene ukrainerne som bestemmer når det er tid for fredsforhandlinger. Vår støtte til motstandskampen bygger på våre vedtatte prinsipper i spørsmål om krig og fred. Vi støtter folk og nasjoner som slåss mot okkupasjon og undertrykking, og vi forsvarer folkeretten og nasjonenes rett til selvbestemmelse. Som eneste parti på Stortinget hegner Rødt konsekvent om FN-paktens forbud mot angrepskrig, uansett hvilken stormakt som angriper.

I motsetning til andre parti, så står medlemsdemokratiet støtt i Rødt. Det er derfor Rødt sitt landsmøte som skal ta stilling til om også Rødt skal støtte det å gi våpen til Ukraina.

Flere lokallag i Rødt Møre og Romsdal har allerede gjort vedtak som støtter det å donere våpen til Ukraina, og jeg har også stor tro på at Rødt sitt landsmøte vil gjøre det samme.