Helseminister Kjerkol lovte en gang i 2021 at «rehabilitering er et felt som trenger å bli løftet høyere på prioriteringslista». Likevel ble rehabilitering utelatt fra årets taler rettet mot spesialisthelsetjeneste og kommune. Nå er det rehabiliteringssenteret på Mork som skal legges ned.

Evaluering av opptrappingsplan for habilitering og rehabilitering viser klare utfordringer i tjenestene. Vi må være til stede lokalt, og bygge videre på spisskompetansen som er bygd opp. Likevel velger styret i Helse Møre og Romsdal at Mork rehabiliteringssenter skal nedlegges, og alt av rehabiliteringstilbud skal samles i Ålesund. Å spare penger på kort sikt vil gi store samfunnsmessige utgifter på lang sikt. Pasienter, pårørende og ansatte vil miste et lokalt forankret fagmiljø som bidrar til gode, verdige liv. Her går dessverre Helse Møre og Romsdal rett imot god distrikts- og rekrutteringspolitikk innenfor helse- og omsorgssektoren. De velger, om en ikke snur i denne saken, å se bort ifra anbefalinger nylig presentert av Helsepersonellkommisjonens NOU 2023:4 – Tid for handling.

Vedtaket begrunnes med stramme økonomiske rammer og innsparingsbehov. Nedleggingen vil nemlig spare helseforetaket årlig drift på ca. 10 millioner kroner. Helse Møre og Romsdal skal spare penger på bekostning av innbyggernes muligheter til å leve gode, verdige liv etter alvorlig sykdom og skade som eksempelvis slag og trafikkulykker.

Vi må tenke fremtidsrettet. Vi vet at det vil mangle tusenvis av sykepleiere og annet helsepersonell om få år. Vi vet at en eldrebølge er på vei. Høy alder er ofte en risikofaktor i mange sykdomsbilder.

Eldre har behov for god og målrettet rehabilitering for å kunne mestre livet etter skade og sykdom. Det vil frigjøre flere senger på sykehjem og sykehus, og besøk på hjemmetjenestens arbeidsliste.

Men, hvor er sykepleierne, fysioterapeutene, ergoterapeutene, logopedene og helsefagarbeiderne som skal sikre god rehabilitering? Ikke i styrerommet hos Helse Møre og Romsdal hvert fall.

Vi har blitt kontaktet av sykepleiere som er svært fortvilte over vedtaket. Mange års erfaring samt tverrfaglig videreutdanning innen rehabilitering, har vært en solid grunnmur hos helsepersonellet på Mork. Et slikt tverrfaglig miljø, er en gullgruve. Det tar tid å bygge opp et sterkt fagmiljø, og når det vedtas å flytte tilbudet 1,5 time unna, er det en stor risiko for at det eksisterende fagmiljøet oppløses. Innbyggerne våre har krav på et tverrfaglig fagmiljø med høy kompetanse.

Vi håper styret i Helse Møre og Romsdal tenker seg om en gang til. Vi er nødt til å sikre befolkningen gode helsetjenester, ikke bygge ned velfungerende tilbud. Samfunnsøkonomisk er dette helt bakvendt da tjenestene Mork rehabiliteringssenter bidrar med sparer samfunnet for store utgifter når det gjelder sykehusdøgn, sykehjem, hjemmetjeneste og arbeidsevne hos den enkelte rehabiliteringspasient. Bidra til verdige liv, omgjør vedtaket!