Vi har en nydelig by i Ålesund. Den hadde sikkert vært enda finere om den ikke brant ned i 1904, om vi hadde droppet å sprenge vekk fuglefjellet (og den siste lille knausen som sto der Dronning Sonjas plass er i dag).

For den saks skyld om vi hadde bygget en rådhus i Jugendstil. Men vi får jo ikke endret noe av dette nå.

Det vi derimot kan få gjort noe med er å ta bedre vare på byen slik den nå er. Vi trenger en by å bo i, en by å leve i og av. Samtidig synes mange turister at byen vår allerede er så fin at de gjerne vil komme hit, se seg om og ta bilder. Boende på Brunholmen for noen år tilbake ble jeg stoppet på gata og spurt om de kunne ta bilde av meg. Meg og de to små jentene mine på vei til en lekeplass på Aspøya. Det at en mann triller barnevogn med småbarn var en attraksjon i seg selv.

Men skatt for turister som kommer til Ålesund altså, ikke bare tyske turister som tittelen indikerer, men alle som kommer med turistbåter. La oss begynne der, og la oss være kledelig beskjedne. 5 euro pr. snute som går i land, eller 5 dollar om du vil. Tenk deg 30 anløp med 3000 personer som går i land og betaler for å få se den fine byen vår. Det blir fort 5 millioner norske blanke kroner i året det.

Pengene skal selvsagt ikke inn i den vanlige kassa.

De skal brukes til å ruste opp byen med tiltak som både kommer turister og byens befolkning til gode. Tenk deg skikkelige gratis tilgjengelige offentlige toaletter flere steder i byen, som holdes rene dagen – og natta? – igjennom. Kanskje kan næringsdrivende få tilskudd til å holde åpent på søndager slik at turister og andre kan få seg ei svele da også. Eller vi får bygd underoverganger slik at øvrig trafikk kan gå uforstyrret med turisten gående omkring.

Det er ikke et problem å kun legge skatten på cruise-passasjerer i første omgang. de skaper ei spesiell utfordring fordi de kommer i tusentall og plötslich. La oss begynne et sted, Bitte Sehr!