Byen er unik for sin jugendstilarkitektur, der hver fargerike bygning representerer en egen fortelling.

Dessverre, på utkikk etter modernisering av byen, kan det virke som om vi har mistet synet av hvor viktig det er å ta vare på det som gjør Ålesund så spesielt. Søken etter fornyelse har ført til pengebruk på både større og mindre prosjekter, som ikke alltid har respektert byens skjønnhet og historie.

Den kulturelle og historiske arven som blir uttrykt gjennom jugendstilen, har blitt oversett til fordel for nye, men mindre karakteristiske prosjekter. Et eksempel på dette er rådhuset i Ålesund sentrum. Rådhuset ble i 2010 kåret til Norges nest styggeste bygg, og dette var bare før det ble brukt 150 millioner kroner på å dekke hele bygget i glass.

Dette er ikke bare en skam for byens sjarm, men det er skadelig for vår forståelse og bevaring av fortiden, kunsten og historien som gjør byen vår til det den er.

Et bedre alternativ kunne vært å heller investere midlene våre i restaurering av allerede eksisterende historiske bygg, og støtte lokale kunstnere og kulturprosjekter som fremmer byens historie.

Bevaring av byens kulturelle arv handler ikke bare om det visuelle, men om å respektere og ære historien og identiteten til vårt samfunn og beboerne. Derfor er det viktig å ta i bruk en mer respektfull tilnærming i alle prosjekter og utbygginger, som kan balansere modernisering med bevaringen av det unike.

I tillegg er arkitekturen vår en stor attraksjon for bærekraftig turisme. Ålesunds vakre bygninger er en invitasjon til resten av verden om å komme å oppdage byens kultur og historie gjennom jugendstil og arkitektoniske verk. Ikke bare tiltrekker dette seg besøkende som ønsker å verdsette historien, men bidrar også til byens økonomi, slik at vi kan fortsette å ta vare på byen vår.

Altså, ved å investere i bevaring av kulturarv, sikrer vi ikke bare turisme, men vi gir også en arv til de kommende generasjonene. På denne måten vil de også kunne verdsette og minnes kunsten og historien, men i tillegg kunne yte godene som kommer med attraksjonene.

Det er med andre ord på tide å se på bevaring av kulturarven vår som en langsiktig investering. En investering av historie, kunst og identitet, samt å kunne gi tilbake både innbyggere og besøkende det som gjør Ålesund til Ålesund.