Mot de mange som arbeider for eldres rettigheter og mot de pårørende som i årevis har avlastet kommunene med egen innsats for sin familie.

Bente Bruun skriver: «Man får inntrykk av at de aller fleste eldre er pleietrengende med behov for sykehjemsplass». Dette blir et forsøk på å latterliggjøre og bagatellisere de mange tragiske situasjoner som er avdekket i media.

Vi som arbeider frivillig for denne gruppens rettigheter sier at de aller fleste eldre i Norge har det bra, at de aller fleste svakeste pleietrengende også har et godt tilbud. Problemet er imidlertid at altfor mange ikke får den hjelpen de etter loven har krav på. Stortinget har pålagt lokalpolitikere å prioritere denne gruppen.

Kanskje Høyre ikke har oppfattet reportasjene fra virkelighetens Norge, og at dette mest sannsynlig er bare er toppen av «isfjellet»? Mener Høyre at de lovpålagte rettigheter ikke skal følges dersom resursene ikke strekker til? Vil Bente Bruun og Høyre ikke akseptere fakta i media, men heller forsøker å latterliggjøre økende kritikk av uverdig eldreomsorg?

Venstres Kari Grindvik kommer også med sitt uverdige politiske «spark». «Nokre ynder å fremstille ein sjukeheimsplass som den ultimate lukke». En klar mobbing av de som opplever en uverdig pleie og omsorg. Heller ikke Venstre synes å ha registrert at der er altfor mange som har en uverdig og kanskje ulovlig pleie og omsorgsituasjon, også i Ålesund kommune. Noen politikere mener sannsynligvis at de mange som ikke får den nødvendige og lovpålagte pleie og omsorg, må akseptere situasjonen, og prioriterer ikke gruppen grunnet manglende ressurser.

Grindvik kommenterer helse og omsorgstilbudet i kommunen: «Innanfor dei midlane kommunen rår over meiner Venstre at vi er på rett veg.» Grindvik er tydeligvis ikke oppdatert på lovverket, Statsforvalteren skriftlig har bekreftet følgende: «En vanskelig kommuneøkonomi kan ikke benyttes som årsak til at lovpålagte tjenester ikke blir gjennomført». At kommunen arbeider for å omstille tilbud innen helse og omsorg er sikkert både nødvendig og riktig, men kommunen har ikke lovhjemmel for å fravike lovpålagte tjenester før omstilling er gjennomført og kvalitetssikret i henhold til lovverket.

Politikerne som har hatt «styring» de siste fire årene burde fortelle velgeren hvilke forbedringer de har gjennomført i henhold valgløfter i 2019. I Ålesund kommune har de styrende politikerne imidlertid besluttet å bygge ned sykehjemstilbudet selv med et sterkt økende antall 80+ de neste 20 årene.

Ved dette kommunevalget håper jeg at velgerne ikke glemmer vedtaket om nedbygging av sykehjemstilbudet. Velgerne kan bruke dette valget til å markere at vi velgere virkelig har makt, om vi vil bruke den.