Lederen i Sunnmørsposten 4. april tar opp problematikken psykisk helse blant unge der det blir gjentatt at spesielt unge jenter sliter. Det får meg til å tenke på oppslaget 1. april der avisa skriver om Operasjon Hubro, som har rettet seg mot unge gutter. Politiet tok tak «da volden eksploderte» og «fem rettssaker hvor gutter er dømt for vold og narkosalg, er et av resultatene av Operasjon Hubro».

Her måtte det gjøres noe, atferd med vold og trusler kan ikke aksepteres, og politi og påtalemakten har gjort et godt arbeid.

Men hvorfor måtte det gå så langt?

Da er vi tilbake til psykisk helse igjen. Kan det være at gutters uttrykk for stress, angst og depresjon er annerledes enn hos jenter, og at vi mangler forståelse for dette i tidlige stadier?

Ifølge Ungdata er det økende rapportering om psykiske helseplager og økingen er størst blant jenter, 5 % gutter og 13 % jenter på 8. trinn til 13 % gutter til 32 % jenter på VG3.

I barnehage og skole, jobber det 99 % kvinner (sikkert litt overdrevet). Jenter er tradisjonelt sett flinkere å snakke om følelser og jeg vil tro det er lettere å forstå en sårbar, gråtende jente enn en utagerende, sint og aggressiv gutt.

Men får gutter være gutter? Biologisk er gutter mer fysisk, knuffer og lekeslåss, driver mer risikoatferd og er litt senere med å få kontakt mellom følelser og fornuft enn jenter.

Dette vet vi og allikevel skal alle starte i skole som seksåringer, noen er faktisk bare fem og et halvt år når de skal inn i disse rammene.

Her starter livets karrierevei og muligheter.

Det store flertallet som får ADHD-diagnose er gutter, så har vi en «forklaring» hvis fysisk uro og kompenserende atferd skulle gå «over stokk og stein». Flere blir også medisinert ift. til denne diagnosen. Kunne det være andre metoder som er mer optimale?

Jeg tenker at alle barn og unge bør lære om eget stressnivå og hvorfor de reagerer som de gjør før stresset går videre til neste nivå.

De som arbeider med barn og unge må være spesielt oppmerksom på gutter sin måte å håndtere følelser, mestring og nederlag på. Vi må erkjenne ulikt tempo i modningsnivå og tåle forskjellene mellom jenter og gutter.