Nakba betyr katastrofe på arabisk og betegner fordrivingen av 750.000 palestinere fra sine hjem i forbindelse med opprettelsen av staten Israel i 1948. Alt som kunne minne om Palestina skulle fjernes. Landsbyer fikk nye navn og i flere tilfeller flyttet Israelere inn til fordrevne Palestinere sine hjem. I år der dette 75 år siden. Dette gjør at årets Nakba-dag blir særlig viktig.

Nakba er starten på en 75 år lang tragedie for det palestinske folket I dag bor det flere millioner palestinere i flyktningleirer i Jordan, Libanon og på Vestbredden uten lov til å vende hjem, dette på tross av at de ifølge FN har en slik rett. Allerede i 1948 vedtok FN at palestinere som hadde blitt fordrevet, hadde en særskilt rett til få komme hjem eller få en økonomisk kompensasjon.

Situasjonen for Palestinerne på Vestbredden og i Gaza blir stadig vanskeligere. I Gaza lider folk på grunn av Israels blokade. Arbeidsledigheten i Gaza er stor og folk mangler elementære varer som f.eks. medisiner.

På Vestbredden lever folk i ufrihet på grunn av okkupasjonen og en systematisk forskjellsbehandling mellom israelere og palestinere. Palestinske hjem blir revet for å gjøre plass til Israelske bosetninger. I fjor ble for eksempel 143 hjem revet i Øst-Jerusalem for å gjøre plass til israelske bosettere. Samtidig har Israels høyreorienterte regjering signalisert at de ønsker rive flere palestinske hjem for å gjøre plass til enda flere bosetninger,

Bønder blir til stadighet utsatt for vold fra bosettere. Palestinere blir utsatt for vilkårlige arrestasjoner og palestinske barn risikerer å havne i militære fengsler, ofte på grunn av steinkasting.

Dessverre er den internasjonale kritikken mot Israel svært forsiktig. Det gjelder ikke minst Norge.

Norske myndigheter har vært svært tydelige når det gjelder Russlands brudd på Folkeretten i Ukraina. Vi må kunne kreve at Norge står opp for Folkeretten også når det gjelder Israels politikk overfor palestinerne.

Okkupasjonen og blokaden av Gaza må opphøre og flyktningenes rett til retur må gjenreises.