Nå i høst fylles skolene våre med forventningsfulle og nysgjerrige elever, noen gleder seg og noen gruer seg. Noen ser frem til å få nye venner, og noen frykter å stå utenfor. Dette er vel likt uansett om man skal begynne på barneskolen eller ungdomsskolen; Forventningsfulle og masse sommerfugler i magen! – Bak mange elever står det også mange foreldre og gruer seg over hva dette skoleåret måtte koste.

Som alenemor har jeg fått kjent på lommeboka at gratisprinsippet ikke har blitt overholdt ved flere tilfeller som skoleturer, skoleball og andre aktiviteter. Men man vil jo ikke at ens unge håpefulle skal være utenfor, så da må man riste lommeboka så godt man kan. Det har holdt hardt innimellom!

Men det er ikke alle som får til å riste noe ut av lommeboken, uansett hvor mye den blir vrengt. Så da har de valget mellom kolera og pest: blir det mat denne uken eller skal jeg bidra til klassetur?

Det blir jo sagt at alle bidrag skal være frivillig og anonyme i en klassekasse, men våkn opp rektorer; dere har null kontroll på hva som foregår mellom foreldrene, nærmere borgerkrig skal dere lete lenge etter! Det er de mest ressurssterke som vinner i de hemmelige foreldregruppene på Facebook, -de med størst lommebok. Dette på tross av at det er nedfelt i lovverket at grunnskolen i Norge skal være gratis (gratisprinsippet).

SV fikk flertall i kommunestyret her i Ålesund om at skolene skal ta økonomisk ansvar dersom det skal arrangeres skoleturer på ungdomstrinnet. Derfor er det skolen som må ta ansvar for at ingen føler press til å betale for turer o.l. som arrangeres av skolen.

Videre hetes det at det kan velges foreldrekontakter som organiserer dugnader, men skolen må sikre at det ikke oppleves press for å delta. Hvordan sikre dette i praksis? Etter å ha vært forelder i ti år, samt representant i FAU i grunnskolen, så kan jeg love deg at er det noe det er mye av, så et det press.

Om man ikke kan delta på en dugnad så kan man for eksempel bli oppfordret til å betale seg ut av dugnaden, i enkelte tilfeller så skriver foreldre det i kommentarfeltet i foreldregruppen når dette er gjort, så det er lett synlig hvem som har betalt eller ikke. Er ikke dette press, så vet ikke jeg.

Selv om det har blitt tydeligere i kommunen vår at det er skolene som skal ta mer ansvar, så føler jeg meg fortsatt ikke trygg på at gratisprinsippet kommer til å bli overholdt.

Så nå kjære alle flotte rektorer, – og kommende foreldrekontakter; tar dere ansvaret for å bevare gratisprinsippet i skolen? Om dere gjør det, så er dere med på å gjøre det enklere for familier med dårlig råd, dere er med på å hindre utenforskap, dere fremmer inkludering og dere holder dere til lovverket!

La barna bli kjent med alle kommunens mange gratis offentlige arenaer, bruk naturen og lær barna heller at det viktigste er at alle er inkludert og får være sammen!