Viktighet og ansvar økes nok i takt med omfang og kostnadsnivå – tross at kravet er i lovs form.

Kloakkrenseanlegg til ekstreme kostnader skaper både engasjement og bekymring i Ålesundsområdet. Det naturlige spørsmålet er om det finnes bedre og billigere alternativ – for det er beboerne på Sula og i «nye» Ålesund (minus Haram) som skal betale hver eneste krone via kommunale avgifter.

Søk etter nye prosjekt «Norge rundt» viser et helt annet kostnadsnivå enn anlegget som er planlagt på Kvasnes. Sammenligninger krever stor nøyaktighet. Alle kan imidlertid danne seg et bilde av kostnadsnivå, rensegrad og andre viktige miljømessige faktorer ved å undersøke nylig bygde renseanlegg.

Ved Mjøsa er det bygget et renseanlegg for drøye 60000 innbyggere. Anlegget på Kvasnes skal dekke behovet for knappe 10.000 beboere på Sula og omkring 25.000 Ålesund-beboere. Det blir ca. 35.000 personer for «Kvasnes» slik planene er nå. Da kan det være relevant å finne ut om kostnadene for «Mjøsa» er nærmere det dobbelte i forhold til anlegget på Kvasnes. Jeg tviler.

I Drammen er et renseanlegg nylig bygget, og beregnet for 30.000 innbyggere. Kostnaden er oppgitt til lavere enn 400 millioner kroner. Det finnes imidlertid nye anlegg i vårt nærområde, og Volda, Molde og Kristiansund er eksempel på det. I Kristiansund er lokaliseringen for hovedanlegget Hagelin på Gomalandet. Et mindre anlegg er plassert i Nerdalen, og dekker Frei og deler av Nordlandet.

Det er drøye 24.000 innbyggere i Kristiansund etter at Frei ble del av byen, og derved drøye halvparten av antall personer som er planlagt å bli knyttet til «Kvasnes». I 2022 var kostnaden estimert til 2,1 milliarder kroner for anlegget på Kvasnes, og det finnes svar på om kostnaden ble halvparten i Kristiansund – ikke i nærheten!

Byggekostnader, vedlikehold/drift, rensingens kvalitet, samt tidsbruk for bygging er viktigste parametere – og de må bestemme endelig løsning. Tidsperspektivet bør være minimum 50 år – og gjerne mer.

Ingen har sørget for å undersøke kostnadenes omfang for alternative løsninger til «Kvasnes» Status er kun et alternativ til en ekstrem kostnad, og med en rensing som ikke dekker morgendagens krav. Det er naivt å tro at 70 prosent rensing er kravet når anlegget på Kvasnes kan være ferdig om 5–6 år.

Ansvaret eier politikerne i Sula og Ålesund – helt alene!