Når flere som er utsatt for det samme kommer bak murene, rotter de seg gjerne sammen og opparbeider aggresjon mot myndighetene. De får smuglet inn svineriet, kanskje kommer de ut mer negative og enda mer avhengig enn da de ble satt inn. Derfor trengs en reform.

Kan reformen føre til at misbrukerne i stedet for å få fengselsstraff, blir ført til en rehabiliteringsinstitusjon hvor de kan bli helbredet, vil det være strålende! Narkotikabruken bryter ned både positiv motivasjon og utholdenhet.

Derfor er det viktig:

• At rehabiliteringsstedet er slik lokalisert at muligheten for å smugle inn narkotika = 0.

• At behandlingsopplegget er humant og konstruktivt, aktivt og tvekjønnet, slik at klientene kan opparbeide glede og motivasjon.

• At oppholdet blir konstruktivt og intensivt og muliggjør produktiv arbeidsinnsats med valgmuligheter. Det kan omfatte arbeidsmuligheter innen jordbruk, husdyrhold og ulik produksjonsvirksomhet, også med faglig trening. Meningsfull beskjeftigelse er viktig! En viss lønn til klientene og rimelig balanse i driftsregnskapet for institusjonen er ønskelig.

•Opplæring/skolering med ulike fagfelt bør være inkludert, for å sikre fremtidig arbeidsevne.

•Varigheten av oppholdet må tilpasses den enkeltes behov, så klientene ikke skrives ut for tidlig. Opphold og varighet må være påbudt så klienten ikke ved innskytelse drar sin vei og faller tilbake til rusavhengighet.

Dette kan betinge at det er gjort lovbrudd, og at det blir en form for dom. Loven bør derfor justeres, slik at samfunnet ikke mister retten til reaksjon og styring. Å overlate utviklingen til klientens vekslende innfall vil være en katastrofe.

Det skumleste ved planene gjelder likevel ikke de 20 % som har hatt befatning med stoffene. Det gjelder tvert imot de 80 % unge som aldri har prøvet! De foreslåtte lovendringene, slik de foreligger nå, innebærer neppe noen legalisering. Men at en ustraffet kan bære og benytte mindre mengder rusmidler, vil utvilsomt de fleste oppfatte slik! Terskelen for å prøve litt, vil bli senket, og mange vil få det inntrykk at småskalabruk er OK.

Når det ikke blir straffbart, vil det bli svært mye enklere for dem som selger stoffene, å få de unge til å prøve. Du vet at alle som har ødelagt livene sine med narkotika, opprinnelig også prøvde bare litt.

En lovendring og endring av behandlingen for misbrukerne er utvilsomt fornuftig, men slik det nå er foreslått kan mange friske unge liv bli ødelagt. Det vil være en katastrofe!

-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til meninger@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!