Leserinnlegg av Per Vidar Kjølmoen og Terje Lien Aasland

«Hvorfor stiller ikke Høyre opp for maritime næringer?»

Møre og Romsdal trenger en regjering som vil satse på maritime næringer. Arbeiderpartiet står klar.

Konkurs: Kleven verft ble slått konkurs. Arbeiderpartiet mener regjeringen har vært for passive til problemene i maritim næring.   Foto: Staale Wattø

Leserinnlegg

De maritime klyngene langs norskekysten har vært en suksess for Norge. En enorm verdiskaping har skapt grunnlag for gode skoler og en verdig eldreomsorg i hele landet.

I trøbbel

Nå er deler av næringa i trøbbel. Koronapandemien er bare den siste i en rekke kriser som har rammet næringa de siste åra. Konsekvensene har allerede vært store i Møre og Romsdal. Vard Brevik, Vard Aukra og Midsund bruk er lagt ned. Kleven gikk konkurs. 100 ansatte må gå ved Ulstein Verft og 30 ansatte ved Kongsberg Maritime i Ulsteinvik mista jobben. Nå er ytterligere 30 ansatte i samme bedrift blitt overflødige. Det er i en bedrift det den norske staten, ved næringsdepartementet, er hovedaksjonær.


Stakar ut ny kurs for havbruksnæring:

Havbruk skal gi fleire arbeidsplassar

Miljø, berekraft, fleire arbeidsplassar, auka vekst og lønsemd i havbruksnæringa er viktige stikkord for den nye strategien som nærings- og fiskeridepartementet lanserte tysdag.


Passivitet

Høyreregjeringa ved Erna Solberg og Venstre ved næringsminister Iselin Nybø kan ikke lastes for verken nedgang i oljepriser eller koronapandemien. Men de må ta ansvar for sin egen passivitet. Allerede i fjor vår fikk Maritimt Forum utarbeida en rapport av Menon Economics som viser at maritime næringer i Norge står i fare for å bli halvert. Dessverre har Høyre og Venstre viet maritime næringer altfor lite oppmerksomhet i tida etterpå.

Når vanlige folk nå mister jobben, er det utslag av en næringspolitikk og en eierskapspolitikk uten klare mål. Høyreregjeringa har ikke satsa nok på maritim sektor, og det ser vi nå konsekvensene av både i Møre og Romsdal og flere steder i Norge.


Stor kontrakt til Kongsberg:

Kongsberg skal levere teknologi til skip for vindinstallasjon

Kongsberg Maritime skal levere teknologi til to vindinstallasjonsskip som skal bygges ved et kinesisk verft. Kontrakten er verd 49 millioner euro.


Store ambisjoner

Vi i Arbeiderpartiet har store ambisjoner for norsk eksportindustri. Vi går til valg på å øke eksporten (eks. olje og gass) med 50 % på ni år. Vi har lansert en egen vekstplan for Møre og Romsdal med 67 punkter vi vil gjennomføre om vi får tillit til stortingsvalget i høst. Når det gjelder maritime næringer vil vi blant annet fremskynde offentlige innkjøp av fartøy, bedre kredittordningene og utforme anbud som bedre legger til rette for aktivitet ved norske verft.

Norge trenger en regjering som forstår maritime næringer, og som er villig til å satse på Kyst-Norge. Arbeiderpartiet står klar.

Nå er det vanlige folk sin tur!

-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til meninger@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!