Kontroversielle lån

Danielsen er heleier for barnehagen gjennom sitt invest-selskap. Fra barnehagen er det gitt rentefrie lån på til sammen 5,3 mill. til investeringsselskapet. I tillegg har hun et privat kortsiktig lån på 1,6 mill. i morselskapet, som hun betaler 60.000 i renter for.

Kan være lovstridig

Advokat Johannes Andersen i Steenstrup Stordrange er ekspert på aksje- og regnskapsrett.

– Jeg kjenner ikke den konkrete saka, men generelt må låneavtaler og andre avtaler med aksjonærene eller deres nærstående normalt revisorbekreftes og godkjennes i generalforsamling. Dersom vilkårene ikke er markedsmessige vil saksbehandlingen være ulovlig etter aksjeloven §3-8, og avtaler mellom konsernselskaper ulovlig etter §3-9, sier advokaten.

– Bestemmelsene er ment som beskyttelse av ulovlig tapping, sier advokaten, uten å mene noe om denne saka.

Markedspris

Avdelingsdirektør Trude Wessel Eide i Kunnskapsdepartementet sier at eier har mulighet til å ta ut et rimelig utbytte. I 2013 tok Danielsen ut 3,2 mill. i lønn, til tross for at selskapets egenkapital var tapt og årsresultatet viste et underskudd på 600.000 kr.

– Om utbyttet er rimelig vil blant annet avhenge av om transaksjoner mellom nærstående, herunder morselskap, har skjedd til markedspris, bekrefter Wessel Eide.

Lova krever også at barnehager som mottar støtte skal innrapportere sitt årsregnskap. Det er imidlertid ikke krav til innrapportering når det gjelder morselskap, som Trollhaugen barnehage Invest AS. Derfor vet ikke tilsynsmyndighet Ålesund kommune om regnskapet der. Wessel Eide mener det skal stå utfyllende opplysninger i resultatregnskapet, slik at det blir minsker risiko for handel med nærstående på ikke-markedsmessige vilkår.

– Et rentefritt lån på 5,3 mill. kan vel aldri anses å være på markedsmessige vilkår, da det blir som å selge en vare uten å ta vederlag?

– Det er kommunens ansvar å kontrollere om tilskuddet de gir til de private barnehagene kommer barna til gode, og om det brukes innenfor lovens krav. Departementet ønsker ikke å gå inn i enkeltsaker, og kan derfor ikke kommentere om de spesifikke transaksjonene er lovlige eller ikke, svarer statssekretær Magnus Thue.

Tydelig

Advokat Andersen er imidlertid klar på dette punktet.

– Låneavtaler mellom selskapet og eierselskapet vil i utgangspunktet være ulovlig etter §3-9 dersom eier ikke trenger å betale renter, og det ikke kan gis en forretningsmessig begrunnelse for hvorfor det eventuelt ikke skal ytes renter.

Advokat Christian Garmann i advokatfirmaet Engelsen DA representerer Danielsen.

– Trollhaugen barnehage AS vil forholde seg til kommunen som tilsynsmyndighet, og besvare de spørsmål som måtte komme derfra så utførlig som mulig. Med den slagside som avisoppslagene har fått, ser vi imidlertid ikke som hensiktsmessig å engasjere oss i Sunnmørspostens dekning av saka.

Danielsen har fra før avstått å kommentere eller opplyse saka.

Kommunalsjef Bjørn Ivar Rødal vet ikke om private lån fra morselskapet, fordi kommunen kun får regnskapet fra barnehagen.