I fjor skulle egentlig være første år med felles fyrverkeri i Ålesund. Til tross for at initiativtaker Trine Klemetsen og samarbeidspartnerne ventet så lenge de kunne, måtte de til slutt avlyse arrangementet på grunn av meldinger om sterk vind.

– Det var ekstra surt at jeg nesten kunne tenne et telys på verandaen klokka sju på kvelden, forteller Klemetsen om fjorårets skuffelse. Vinden avtok nemlig utover kvelden, i strid med det meteorologen hadde meldt.

– Det er selvfølgelig kjipt, men vi måtte bare forholde oss til meteorologens meldinger, forteller Roy Petter Normann i Svea Fireworks. Han har ansvar for selve fyrverkeriet, og naturlig nok også sikkerheten rundt dette. Alternativet hadde vært å rigge opp alt utstyret og gjøre alt klart, for deretter å se om vinden avtok.

– Men da hadde vi brukt omtrent alt av de innsamlede midlene på rigging. Det hadde vært utrolig kjipt dersom vinden ikke hadde avtatt. Da er det bedre at vi prøver på nytt i år slik at vi kan gi folk i byen en spektakulær opplevelse, mener Klemetsen.

Spente Både Roy Petter Normann i Svea Fireworks og Trine Klemetsen i Bypatrioten krysser fingrene for at ålesundere får oppleve felles-fyrverkeriet i år. Foto: Ragnhild Lind Rong

Nytt forsøk

Dermed står fortsatt de innsamlede midlene på konto og Bypatrioten og resten av de involverte gjør et nytt forsøk i år. Det er også tatt flere forholdsregler slik at vinden forhåpentligvis ikke blir en hindring.

– Vi har valgt ut tre mulige oppskytningssteder. Førstevalget vårt er Stornespiren, men her ser det foreløpig ut som om det blir liggende båter til kai på nyttårsaften. Ellers har andrevalget vårt falt på Molja, og Skutvika er tredjevalget vårt, sier Klemetsen

I tillegg blir det oppskyting på hurtigbåtkaia på Valderøya, samme sted som det var planlagt i fjor.

Berømmer havnevesenet

– Det er enormt mye jobb å sette sammen et slikt arrangement. Ingen av oss har gjort noe slikt tidligere så alt måtte læres undervegs, forteller Klemetsen, som legger til at de fleste frivillige brukte mesteparten av nyttårsaften på å gjøre felles-fyrverkeriet til en realitet.

Med på laget har Bypatrioten både Ålesund- og Giske kommune, samt Ålesund havnevesen. Både Klemetsen og Normann berømmer havnevesenet for sin innsats.

– De har virkelig stilt opp for å finne passende steder for arrangementet. De har vært behjelpelige og samarbeidsvillige, sier Normann, som opplyser at kaiområder er de mest egnede stedene for å skyte opp fyrverkeri av en slik størrelse.

Skal være for alle

Grunnen til at Klemetsen valgte å jobbe mot et felles fyrverkeri i Ålesund var først å fremst å lage et familiearrangement.

– På nyttårsaften er det generelt mye dødtid mellom middag og midnatt, der barna bare går rundt og venter. Vi ønsker å fylle denne ventetiden med et arrangement for både barn og voksne, sier hun. I tillegg er det et gratis arrangement som er åpent for alle. Klemetsen har også et håp om at det vil skape en møteplass der folk i byen kan ta turen ned og ønske hverandre godt nyttår, før de går hjem til sine private nyttårsfeiringer.

Håper på forståelse

Etter at arrangementet ble avlyst i fjor var det naturlig nok mange som var skuffet. Klemetsen håper imidlertid folk vil vise forståelse dersom det samme skjer igjen.

– Vi gjør alt vi kan for å få til et flott fyrverkeri for hele byen, men været kan vi ikke gjøre noe med. I år har vi forberedt oss så godt vi kan, men blir vinden for sterk spiller det ingen rolle hvor vi hadde tenkt å skyte opp. Da er det ikke trygt å skyte opp et så stort fyrverkeri uansett, sier Klemetsen.

Normann legger til at dersom vinden overstiger 10-12 meter per sekund vil det ikke være mulig å skyte opp fyrverkeriet.