Fungerende direktør i Helsedirektoratet, Cecilie Daae, bekrefter at det er den enkelte lege som har det fulle ansvaret for utskrivning av vanedannende legemidler.

Daae uttaler seg likevel på generelt grunnlag.

Eier egne opplysninger

Ved bytte av fastlege er det likevel pasienten selv som bestemmer om journalen skal overføres til den nye legen.

– Hvis pasienten ikke ønsker å overføre journalen, vet ikke den nye legen nødvendigvis hva den gamle fastlegen har gjort, men vi har klare og strenge retningslinjer som stiller ekstra krav til forskrivning ved slike tilfeller, sier Daae.

Hindret ikke oversendelse

Grethe Iversen har forøvrig aldri hindret legene i å overføre hennes pasientjournal. Hun har også kun operert med én lege om gangen.

Innsyn

De samme reglene gjelder også for det nye E-resept-registeret. Også her må pasienten eventuelt gi samtykke til innsyn. Registeret inneholder informasjon om alle resepter pasienten har fått.

– Hvis pasienten ikke samtykker til innsyn, sier retningslinjene at legen ikke bør skrive ut vanedannende og andre medisiner. Man kan gjøre unntak etter særskilte vurderinger, men da skal det bare gis små doser, forklarer direktør Daae i direktoratet.

Skal sikre informasjon

Legene skal i alle tilfeller forsikre seg om at det er hentet inn tilstrekkelig med informasjon til å gjøre en grundig vurdering.

For tiden er Helsedirektoratet inne i en diskusjon med Statens helsetilsyn om hvilke muligheter som finnes for å få bedre oversikt over hvor mye medisiner den enkelte pasient får og hvor mye medisiner den enkelte lege skriver ut.

Daae mener at det er en vrien diskusjon rundt personvern i saker som angår pasientjournaler. I noen tilfeller er det ikke alltid slik at pasientene bruker sin egen informasjon til det beste for seg selv.

– Regelverket er likevel ikke til hinder for forsvarlig praksis, sier direktøren.

Daae presiserer at de aller fleste leger følger retningslinjene, slik at det ikke blir skrevet ut medisiner uten faglig begrunnelse.