Sunnmørsposten skrev tirsdag om Grethe Iversen (50), som mener at fire leger som nå granskes av Helsetilsynet, gjorde henne til narkoman i perioden 2006–2011.

Iversen fortalte om en barndom med vold og seksuelt misbruk, hvor hun fra 11-17-årsalderen brukte rus for å komme seg bort fra det vonde. Utenom en kort periode i 1995 hevder Grethe Iversen at hun har holdt seg rusfri.

Ansvaret

Legene

– Jeg har hatt et klart inntrykk av at jeg var eneste behandlende lege utenfor sjukehus, skriver legen.

Iversen benekter at hun har «lege-shoppet», og sier at hun kun har brukt det legene har skrevet ut. Hun sier hun byttet lege én gang fordi det ble for dyrt å bruke privatlege. Iversen mener også at kommunikasjon indikerte at legen visste om andre leger.

Legen mener at det har vært en prosess med mange uheldige sjukdomsforsterkninger og psykososiale forhold, som til slutt synes å ha gitt tilfredsstillende resultater.

En annen lege skriver at vedkommende gjentatte ganger ga beskjed om et overforbruk.

En tredje lege skriver at det aldri var hensikten at Grethe skulle sette injeksjoner selv.

– Denne legen ga meg morfinampuller som jeg satte på meg selv med avtale om nedtrapping, hevder Grethe. På grunn av kroniske smerter, hevelser og store hudblødninger, mente legen at det utvilsomt var behov for ekstra smertelindring.

– Det gikk imidlertid en del tid før jeg mottok epikrise, noe jeg antok skyldtes treghet i systemet, men som viste seg å ha sin bakgrunn i at pasienten ikke hadde møtt, skriver legen.

Den fjerde legen hevder å ha advart mot morfininjeksjonene Grethe fikk, og skriver at hun var vanskelig å smertebehandle. Grethe skal stadig ha bedt om sterkere medisiner.

– Uvanlig

Fylkeslege Christian Bjelke mener at det har vært variabel journalføring, mangelfull dokumentasjon og at det mangler begrunnelser for ulike planer. Han sier at det er uvanlig å skrive ut så store mengder morfinlignende og vanedannende medisin over så lang tid. Særlig når det har kommet advarsler og bekymringer underveis.

<strong>Faksimile:</strong> Sunnmørsposten, tirsdag 15. juli.