– Jeg lå på fortauet da han kom gående mot meg med pistolen hevet. Jeg rakk bare å tenke: Nå setter han den mot hodet mitt og trykker av. Så dør jeg.

26-åringen ligger under en dyne på sofaen hjemme på Sunnmøre. Begge knærne er bandasjerte. Røntgenbilder viser at en 20 centimeter lang stålskinne og ni skruer er operert inn i det høyre beinet hans. Rolig og fattet forteller han den dramatiske historien som fant sted en drøy uke tidligere, i den tyrkiske byen Kulu.

Knust kne

– Jeg var på veg ut fra en butikk da noen la en hånd på skulderen min. Da jeg snudde meg så jeg at han holdt en pistol. Mer rakk jeg ikke å registrere, før det smalt to ganger.

Han ble truffet to ganger i høyre bein. 26-åringens tante skal ha forsøkt å avvæpne angriperen, men ble kastet utfor en fortauskant. Selv falt han i bakken.

– Mens jeg lå der, skjøt han to ganger til, men bommet. Så kom han mot meg. Men i stedet for å drepe meg, satte han pistolen mot den andre kneskålen min og trykket av.

Dramatiske bilder

Bilder og en videosnutt som er gjengitt i tyrkiske medier er dramatiske: 26-åringen ligger på bakken med hodet hvilende på fortauskanten. Rundt ham står politi og en stor folkemengde. Ifølge den tyrkiske nettavisen skal en person ha blitt pågrepet kort tid etter skytingen. Det er de samme opplysningene 26-åringen har fått fra tyrkisk politi.

Selv tror 26-åringen og hans familie at en pågående sivil sak i Tyrkia er årsaken til at han ble skutt. Mannen har tyrkisk bakgrunn, men har bodd i Norge siden han var ni år gammel. Han sier at han er skuffet over hjelpen han har fått fra norske myndigheter i de knappe to ukene som har gått.

– På sjukehuset i Tyrkia fikk jeg en telefon fra den norske ambassaden, som lurte på om jeg hadde det bra. Vi ble enige om å snakkes dagen etter, for å få klarhet i om det var noe mer de kunne hjelpe meg med. Den neste telefonen kom aldri, sier han.

– Jeg følte meg ensom og redd. Det er tross alt ikke hver dag man blir skutt, og jeg trodde norske myndigheter kanskje ville være mer til stede. Ambassaden ligger bare 45 minutter unna med bil, sier han.

– Dere er ikke norske

Det ble opprettet kontakt med norsk politi samme dag som 26-åringen ble skutt. Søsteren sier at hun snakket med Sunnmøre politidistrikt hver dag fra fredag til søndag, blant annet med den hensikt å levere en anmeldelse. Da fikk hun beskjed om at de måtte vente, fordi det var lite bemanning. Mandag ringte faren politiet for å spørre hvorfor de ikke ble kontaktet.

Der fikk han etter eget utsagn en overraskende beskjed.

– De sa at de ikke kunne gjøre så mye, siden vi ikke var norske statsborgere. Da ble jeg helt oppgitt, sier faren.

Familien har bodd i Norge siden 90-tallet og er norske statsborgere. Politiet hadde også fått personnumrene deres.

Rutefly og ingen ambulanse

26-åringens reiseforsikring var utgått. Dermed måtte hans far betale hjemreisen. Fordi hans skuddskadede sønn ikke kunne sitte med beina bøyd, måtte de kjøpe billett på første klasse med rutefly hjem. Vel hjemme var det heller ingen særbehandling å få: Selv om familien hevder at de varslet om hjemkomsten i god tid, fikk de beskjed om at så lenge han kunne ta rutefly, var det heller ikke behov for maxitaxi eller ambulanse.

Resultatet var at søsteren måtte hente ham på flyplassen i sin lille Polo.

– Det var utrolig vondt å komme seg inn i den, sier han.

Fikk dosete

På sjukehuset i Ålesund måtte han avlegge smitteprøver. Deretter ble han sendt hjem med beskjed om å komme tilbake dagen etter.

Etter to dager hjemme fikk han overlevert en gåstol og et toalettsete. Det er den oppfølgingen han har fått, ut over røntgenundersøkelser og sårstell. Familien er overrasket over at ingen er til stede for å veilede dem, verken i politi eller helsevesen, og at de må orientere seg selv om alle veger videre.

– Ingen har spurt meg om jeg trenger noen å snakke med, for eksempel. Det hadde jeg nesten ventet, sier 26-åringen. Sunnmørsposten har vært i kontakt med Sunnmøre politidistrikt, men foreløpig ikke fått svar på vår henvendelse.

<strong>stålskinne:</strong> Slik ser røntgenbildene av den hardest skadde foten ut. Det vil trolig ta mange måneder før han kan gå noenlunde normalt, men 26-åringen vil antakelig få førlighet i foten igjen. Foto: Privat Foto: Privat