Daglig leder ved Sunnmøre kommunale opplæringskontor peker på at befolkningen vil øke de neste årene og automatisk utløse økt behov innen helse og oppvekst. Derfor er det så viktig å ha fokus på kommunale fag.

Kult å være omsorgsfull

– Baker og slakter er tradisjonsrike og kjente yrkesfag. Helse og oppvekst er relativt nye fag, Derfor er det viktig å synliggjøre betydningen av slik utdanning og alle mulighetene som byr seg innen omsorgsfagene. Det er kult å være omsorgsfull og det er meningsfullt å hjelpe andre.

Tilkallingsvikar fra 18 år

– Kommunene er flinke til å tilby sommerjobber for unge og ufaglærte. Hvis en er heldig kan en få jobb som tilkallingsvikar ved fylte 18 år. Det er viktig å få prøve seg ut og blir kjent med faget for å gjøre det lettere for seg selv med tanke på valg av utdanning.

Trenger faglærte i barnehagene

Hunger observerer at barnehagene hovedsaklig også ønsker å ansette faglærte. – Derfor håper vi at flere ungdommer velger en fagutdanning  innen barne- og ungdomsarbeiderfaget. Her må en ha bestått Vg1 og Vg2 og deretter ha en to års læretid.

Sikra jobb

– Med fagutdannning innen helse og oppvekst er det stor sannsynlighet for at du får jobb om du som lærling er serviceinnstilt, interessert i faget ditt og viser at du kan gjøre en god jobb.

Kommunene er også flinke til å ta inn unge mennesker i sommerjobber slik at de kan kjenne på hvordan jobben er og velge vegen videre deretter.

Sunnmøre kommunale opplærlingskontor utfører en jobb for fylkeskommunen på linje med alle andre opplæringskontor.

Inspirasjonssamlinger

Nylig feiret kontoret 20 årsjubileum med inspirasjonssamling med Marco Elsafadi som har jobbet med vanskeligstilte barn og ungdommer. Tema som ble tatt opp var hvordan kommunisere, hvordan håndtere motgang på jobb og hvordan takle livet på en god måte både privat og på jobb.

– Vi har inspirasjonssamlinger en gang i året som belønning for innsatsen til representanter fra lærebedriftene, veiledere og selvfølgelig lærlingene. Derfor valgte vi i år å kåre årets beste lærebedrift, veileder og lærling. Ellers arrangerer vi samlinger for både lærlinger og veiledere gjennom hele året. Dette for å gi dem en arena til for erfaringsutveksling og kompetanseheving, sier Hunger.