Ekteparet Moser er begge psykologprofessorer ved NTNU, hvor de leder hvert sitt institutt. De tok doktorgrad i nevrofysiologi ved Universitetet i Oslo i 1995.

May-Britt Moser er opprinnelig fra Fosnavåg og Edvard Moser fra Hareid.

Se video over. Følg NTBs direkterapportering under om tildelingen av nobelprisen i medisin:

Her ligger hele begrunnelsen fra Det svenske nobelinstituttet for å dele ut prisen til det norske ekteparet:

The 2014 Nobel Prize in Physiology or Medicine - Press Release

– Årets nobelprisvinnere har oppdaget et posisjoneringssystem, en slags «indre GPS» i hjernen, som gjør det mulig å orientere seg. Deres arbeid viser hvordan hjerneceller utfører avanserte intellektuelle prosesser, heter det i begrunnelsen.

– I sjokk

– Jeg gråt. Jeg var i sjokk. Og er fremdeles i sjokk, sier May-Britt Moser i et intervju med nobelprize.org.

– Hvor var du da du ble oppringt?

– Edvard er fremdeles på flyet og vet det ikke ennå. Så det er frustrerende, sier Moser til nobelprize.org.

Puslespill

John O'Keefe oppdaget den første delen av dette systemet i 1971. Etter fullført doktorgrad reiste ekteparet Moser flere ganger til London for å jobbe med O'Keefe.

Etter å ha fullført doktorgradene ved Universitetet i Oslo i 1995, reiste May-Britt og Edvard Mosul flere ganger til University College London for å jobbe med O'Keefe.

I 2005 fant det ekteparet nok en bit av puslespillet, da de fant ut at celler i hjernen danner et koordinatsystem som bidrar til hjernens retningssans og romforståelse.

– Løste problemet

– Funnene til John O'Keefe, May-Britt Moser og Edvard Moser har løst et problem som har forundret filosofer og vitenskapsfolk i flere århundrer, nemlig hvordan hjernen danner et kart over området rundt oss, skriver Det svenske nobelinstituttet videre.

Ekteparet fikk Louis-Jeanet-prisen i medisin i 2011. Ifølge Tidsskrift for Norsk Psykologiforening over hver tiende som har mottatt den prisen, har senere fått en nobelpris. (©NTB)

Følg NTBs direkterapportering om tildelingen av nobelprisen i medisin:

Sunnmørsposten lørdag 9. april 2011