Han leser noter som han ikke har gjort annet hele livet, og spiller halsbrekkende orgelstykker på gitar.

I dag kl 12.00 spiller han tre av sine egne sanger på Scena på smp.no: «Final version», progrocklåten «Ny vri» og balladen «Synnes serenade».

– Balladen skrev jeg til datteren mi da hun ble født for 23 år siden, forteller Strand.

På gulvet ligger flere pedaler og annet utstyr. En av pedalene spiller deler av musikken om og om igjen, en annen legger på effekter.

– Ingenting er spilt inn på forhånd, presiserer Strand.

– Alt er gjort her og nå. På spørsmål om hvordan han vil karakterisere musikken sin, får han litt vansker med å svare.

– Den er veldig forskjellig. Jeg har laga opp gjennom åra er inspirert av alt mulig. Det er et sammensurium av forskjellige stilarter.

Satser solo

For Ketil Strand begynte musikklivet på slutten av 1970-tallet. Han gikk først i korps, men fant ut at det var for kjedelig. Så han begynte å prøve farens gitar istedenfor.

– Målet var jo å bli rockestjerne, forteller Strand.

Et mål som for så vidt har forandret seg litt over tid. For selv om Strand har gitt ut to plater og spilt i utallige band, har han ofte trivdes best i bakgrunnen. Det er først nå han begynner å stikke seg litt mer fram.

– Fremover skal jeg satse mer på solokonserter enn hva jeg har gjort til nå, forteller Strand. I tillegg spiller han nå fast i bare ett band, Brothers in Arms, mot opp mot 7-8 tidligere.

Gitarfrelst

Under dagens konsert har Ketil Strand med seg tre gitarer, en til hver sang. Men dette er bare en brøkdel av samlingen han har hjemme.

– Totalt har jeg nok over 30 gitarer og andre gitarlignende strengeinstrument, innrømmer Strand, som forsvarer samlingen slik:

– En håndverker har ofte 30 forskjellige verktøy til de ulike jobbene han skal gjøre. Alle gitarer er forskjellige og har spesielle egenskaper som passer til forskjellige uttrykk, forklarer Strand, som legger til:

– Det er jo en sykdom, men en fin sykdom.

Disse har opptrådt på Scena tidligere i år:

<strong>Ketil Strand:</strong> Spiller tre av sine egne sanger på Scena i dag. Foto: Nils Harald Ånstad Foto: Nils Harald Ånstad