Dette er en ufattelig avgjørelse fra politikerne i Ålesund. Jeg skjønner at budsjettet er stramt og at nedskjæringene må skje noen steder. Men å kutte ned på barn og ungdoms utdanning, det viktigste området et samfunn kan bevilge penger til, er rett og slett forkastelig.

For det første peker alle piler på at nedskjæringene vil føre til at de «svake» faller ut. Det blir færre lærere per elev, spesialundervisningen rammes og barna som sliter vil ikke lenger få den tilstrekkelige oppfølgingen de trenger for å komme seg gjennom skoledagen.

I juni kom Utdanningsdirektoratet ut med en rapport som viser til at:

«Nærmere 49 000 elever har enkeltvedtak om spesialundervisning skoleåret 2020-21, noe som utgjør 7.7 prosent av elevene. Andelen med spesialundervisning øker utover i grunnskolen, fra 3.5 prosent på 1. trinn til 10.4 prosent på 10. trinn».

Tallene viser klart og tydelig at behovet for spesialundervisning er størst på ungdomsskolen. Hvorfor kutte ned der det trengs som mest?

Som tidligere elev ved Spjelkavik ungdomsskole vet jeg hvor bra både utdanning- og oppfølgingstilbudet på skolen pleide å være. Jeg hadde en kompis med ADHD, noe som gjorde at skolehverdagen ble mer utfordrende for han enn andre. Tilbudet «Huset» ved Spjelkavik ungdomsskole fungerte som et tilfluktssted, hvor han fikk god oppfølging av voksne. Kanskje dette tilbudet var årsaken til at han klarte å fullføre ungdomsskolen med både vitnemål og minimalt med fravær?

Det er ikke fysisk mulig at én lærer klarer å ha ansvar for, og gi god oppfølging til 25 elever! Ekstralærere og miljøarbeidere er derfor helt nødvendig, og jeg tror med sikkerhet at nedskjæringene vil gi negative konsekvenser for Ålesund i fremtiden – flere elever dropper ut, med økte psykiske og faglige problemer for ungdommer. På sikt kan dette gi flere unge med lav og manglende utdanning, unge uføre og færre skattebetalere, og større press på det offentlige helsetilbud, noe som vil gi store utgifter i framtida.

For det andre vil nedskjæringene føre til faglig spesialisering allerede på grunnskolenivå.

Grunnskolen er obligatorisk for alle barn, men det som er så flott med den er det brede utdanningstilbudet som kan passe for alle. Rektor ved ungdomsskolen Arne Sunde, forteller at budsjettkuttet vil føre til mindre timer til deling, og vil dermed først og fremst ramme fag som musikk, mat og helse, og kunst & håndverk. De typiske studiefagene som matte, norsk og samfunnsfag, som anses som de «viktigste» fagene, havner fremst i rekken. Ålesund kommune gror frem bare de elevene som er flinke til å sitte stille og lese og pugge. Grunnskolen skal være mangfoldig, men disse nedskjæringene gjør dette postulatet ugyldig.

Den nye storkommunen Ålesund må drive mer effektiv administrasjon! Dere må se i egne rekker i rådhuset, og ikke ramme skolebarn som skal- – tro det eller ei, vokse opp og ta over for dere. Ikke kutt ned i skolen! På lang sikt vil ikke dette lønne seg, og konsekvensene vil komme i form av økte belastninger på andre tjenester, ikke gevinst for de kortsiktig sparte pengene. Det er et uttrykk som heter å «pisse i buksa for å holde seg varm», det gjør Ålesund kommune her ved å ramme skolen så hardt.

Se og tenk langsiktig!

-------------------------------------------

Har du noe på hjertet? Send innlegget ditt til meninger@smp.no.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!