For mens ulven går en stadig mer usikker framtid i møte og merker presset fra et opprørt innlands-Høyre, er partiets miljøsamvittighet for alvor vekket når det gjelder forurensing av havet. Kvalen som ble funnet sjuk og avkreftet ved Sotra, har ført til at langt flere har fått opp øynene for dette problemet.

Kvalen hadde rundt 30 plastposer i magen, og illustrerer et alvorlig, globalt forurensningsproblem på en gruoppvekkende måte. Sunnmørsposten har tidligere satt søkelyset på hvordan sjøfugl rammes av den samme forurensningen.

Høyre er vel ikke akkurat kjent for å være miljøbevegelsens fremste allierte.

Ett område Høyre er i ferd å bli betydelig grønnere på, er bokstavelig talt i det blå. At dette i særlig grad nå handler om hvordan vi bruker havet som søppelplass for plast, er i høyeste grad på sin plass.

I en resolusjon går partiet inn for en rekke tiltak som både skal gjøre det enklere for dem som vil bidra til å rydde opp, og som skal begrense spredningen av plastsøppel. Blant annet foreslås det å gjøre det gratis for fiskebåter å levere plastavfall i havn, slik det har blitt gjort i en prøveordning allerede.

Å si at alt dette skyldes en død kval er urettferdig. Mange har vært opptatt av dette problemet lenge, og mange av tiltakene har både vært diskutert og utprøvd lenge før en kval full av plastposer fikk verdensmedienes oppmerksomhet.

Men man kan godt spørre: Hvor var denne debatten da alle lo av plastposeavgifta?

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!