Du har sikkert sett det selv, på bytur eller når du kjører forbi i en travel hverdag. Se for deg at dette var det eneste uteområdet du hadde til dispensasjon hver dag, kanskje over mange år. Mens du overhører bylivet som florerer utenfor, kun et steinkast utenfor soveromsvinduet. Likevel kunne det ikke ha vært lenger unna for de innsatte i Ålesund fengsel.

Ålesund fengsel ble bygget i 1864. Det er ingen hemmelighet at samfunnet og dets visjoner har tatt et par steg i riktig retning siden den tid. Dette gjelder også for kriminalomsorgen og måten man ønsker at straff skal foregå. I Norge har Kriminalomsorgen en visjon om straff som endrer, og kun frihetsberøvelsen skal være straffen. Straffen skal ikke påvirke andre rettigheter. Det er på høy tid med et nytt soningssenter, slik at innsattes forhold og måten de straffes på er i tråd med samfunnsutviklingen.

Flere er kritiske til hvordan Ålesund fengsel er i dag

Kjartan Helland, som er tidligere fengselsleder i Ålesund fengsel og tidligere prosjektleder for nytt soningssenter i Ålesund, har uttalt seg om saken. Helt tilbake i 2017 uttalte han at «Fengselet er bygget i 1864, for bot og bedring – en helt annen soningsform enn den vi har i dag. Da skulle hver mann isoleres på sin celle, men i dag vet vi at det gjør mer skade enn nytte».

Tidligere fengselsbetjent Kenneth Nærum, sluttet i Ålesund fengsel for noen år tilbake fordi han mente at det ikke lenger var sikkerhetsmessig forsvarlig å jobbe i kriminalomsorgen. «Det er for lite folk og for mye fokus på statistikk. Det ser fint ut på papiret, men man får ikke gjort det man skal gjøre, som er å hjelpe de som står utenfor samfunnet.». Hendelser i fengselet som krever mye oppmerksomhet på én innsatt, tar kapasiteten vekk fra resten av fangene.

Forbundsleder for Kriminalomsorgens Yrkesforbund, Tor Erik Larsen, viser til en rapport som kom i september fra KDI hvor det framkommer at over 9 % av ansatte i Kriminalomsorgen viser tegn på PTSD. Han mener resultatene som framkommer i rapporten skyldes ansatte som yter over evne i lang tid. Det har en stor kostnad for de innsatte.

Den politiske viljen er til stede, men mangler gjennomføringskraft

I 2017 besøkte ordfører Håkon Lykkebø Strand fra FrP, Ålesund fengsel. Da uttalte han at «Jeg visste at det var dårlig, men ikke at det sto så dårlig til. Det haster med nytt soningssenter på Digernes. (…)». Likevel framkommer ikke prioritering av et nytt soningssenter noe sted på deres innlegg på Frp.no «Flere gode grunner til å stemme FrP i Ålesund».

De nevner bl.a. at «Barn, unge, syke og eldre vil alltid komme først når vi skal prioritere.». Dersom det ikke bygges et nytt soningssenter, vil kommunen muligvis få flere syke å prioritere. Vi vet at isolasjon ikke er godt for noe. De friske innsatte kan bli syke og de som allerede er syke blir ofte sykere. Helland sa i 2017 at «Isolasjon kan gjøre folk «gærne» for å si det på godt norsk». Det burde blitt tatt på alvor.

I sakens anledning har jeg snakket med Lykkebø Strand som sier at «Vi som er lokalpolitikere i Ålesund og styrende partier skal gjøre det vi kan for at nytt soningssenter på digerneset skal realiseres.». Han understreker at dette er viktig for å skape arbeidsplasser. Vi i Jussbuss mener det er enda viktigere at de innsatte får en human soning som rehabiliterer og tilbakefører innsatte til samfunnet.

Eva Vinje Aurdal uttaler at «Det er klart dette er ei viktig Ap-sak. Eg meiner det viktigaste argumentet for soningssenteret går på at vi skal skape ei soning som virkar. Det handler om å istandsette til å kunne komme tilbake til samfunnet som gode samfunnsborgarar.».

Helland sier at han tror det ser bedre ut for politikere «å klippe sløyfa på et nyåpnet sykehus enn et fengsel.» Likevel har det kommet mange løfter gjennom årene, og Helland er ikke sikker hvem som ikke har lovet å satse på et nytt fengsel.

Tor Erik Larsen sier at «Du kan vinne eller tape et valg med fokus på mer eller mindre politi i gatene, men ikke på at kriminalomsorgen er i stand til og drives som den skal. Folk flest forstår ikke måten kriminalomsorg ideelt sett skal drives på i Norge.». Han tillegger at «Hvis lokalpolitikerne bestemte seg for at de skulle få stand et lokalfengsel på Sunnmøre, så hadde de fått det til».

Planleggingen av et nytt fengsel er endelig i gang

Det har i mer enn 40 år vært ønsket å få i stand et nytt fengsel på Sunnmøre. Det har vært planlagt et nytt soningssenter på en tomt på Digerneset lenge, hvor de håper på åpning, men det er ikke vedtatt av Stortinget eller satt av penger i statsbudsjettet til dette.

Nytt soningssenter vil innebære et tverrfaglig samarbeid. Avdelingene vil ha kompetansen som behøves for å gi innsatte en straff som endrer. Soningsforholdene vil gi større aktivisering og flere tilbud. Fengselet er i dag et godt utnyttet areal, men standardene er dårlig. Mulighetene begrenses når bygningsmassen er som den er. Til tross for at viljen til samarbeid og god fengselsdrift er der, må Ålesund fengsel i dag si nei til flere samarbeidspartnere slik som DPS og Ålesund behandlingssenter som ønsker å være mer til stede. Skoletilbudet er heller ikke optimalt. De får ikke utvidet med flere rom, da bygget er fredet av riksantikvaren. Helland sier angående dette, at han mener man jobber mer i et museum enn fengsel, med så store begrensninger. Et nytt soningssenter gir større forutsetningene for å lykkes.

Helland sier «Jeg tror ikke det er andre fengsel som er like dårlig stilt som Ålesund.» Helland beskriver livskvaliteten for innsatte i fengselet som dårlig. Han beskriver arbeidsdriften i fengselet som et bomberom beregnet for krig, med dårlig luft. «Det er heller ikke grøntareal, og ungdom i sin beste alder blir satt inn i en betongbunkers og veldig lite fellesareal.», sier han. Han tillegger at «Hvis du sitter veldig lenge i fengsel blir du veldig institusjonelt. Man blir ødelagt.». Han mener at soningssenter på Digerneset vil bedre situasjonen enormt for de innsatte.

Helland sier at «når man prater med folk flest, så skjønner de ikke hvor ille det er. Når det kommer til straff mener de som regel at innsatte bare kan ha det så godt.». Det er viktig å få inn program til sinnemestring, rusmestring og psykiatri, mener han. Disse tiltakene er det foreslått på Digerneset. Tor Erik Larsen mener det er for lite fokus på langsiktig samfunnsøkonomiske besparelsen av at tidligere innsatte ikke havner i fengsel på nytt, men bidrar til samfunnet som lovlydige borgere.

Soningsforholdene i Ålesund er kritikkverdige, og det haster å få på plass nytt soningssenter. Det er ikke lenger anledning til å bortprioritere en allerede sårbar gruppe i samfunnet. De innsatte i Ålesund fengsel har krav på god livskvalitet selv om de soner i fengsel. Det er frihetsberøvelse som er straffen, ikke uholdbare levevilkår. Det er på tide at man anerkjenner behovet for et nytt Ålesund fengsel, og tar advarslene fra de som kjenner situasjonen, på alvor. Ålesund fengsel har ikke lengre livets rett.