Igjen kom nyheten om at Helse Møre og Romsdal bruker mer penger enn de har. Det er ikke første gang, og dessverre er vi redd for at det heller ikke blir siste.

Denne gangen er sprekken, eller merforbruket, på drøyt 35 millioner kroner. Det skjedde under sommermånedene juni og juli. På sine nettsider skriver Helse Møre og Romsdal at trenden med økte kostnader knyttet til medikamenter holdt fram i sommermånedene, og i tillegg har kostnadene tilknyttet bemanning blitt langt høgere enn planlagt.

Økte kostnader tilknyttet medikamentbruk er et problem som sjukehus over hele landet opplever. At helseforetaket burde tatt høyde for det når de utarbeidet budsjettet, kan en i etterpåklokskapen klare lys kritisere ledelsen og styret i foretaket for. Men prisutviklingen på en rekke viktige medisiner er et omfattende problemkompleks som det enkelte helseforetak ikke har særlig mye innflytelse på.

Det vi mener er langt verre er at ledelsen ikke synes å ha kontroll over personalkostnadene. Det er et åpenbart ledelsesansvar å ha, og vi forventer at styret i helseforetaket sier tydelig fra om at de ikke akseptere store overskridelser på det området. Helse Møre og Romsdal står nå overfor store investeringer i nytt sjukehus for Nordmøre og Romsdal. I tillegg blir det nå i valgkampen lovet penger til opprustning av sjukehusa i Ålesund og Volda. Skal helseforetaket makte å gjennomføre disse store og helt nødvendige investeringene, må de ha orden på egen drift. Så langt ser det ikke ut til at det er tilfelle.

Her finner du alt meningsstoffet på smp.no!