Oljeproduserende land settes under sterkt press i klimaforhandlingene i egyptiske Sharm el-Sheik for å godta at også bruken av olje og gass må «fases ned».

Norge er på gli til å godta dette.

Det kan sette videre leting etter olje og gass på norsk sokkel i et underlig lys. Om vi da fortsetter letingen etter nye forekomster, er det ikke rart at enkelte anklager Norge for dobbeltmoral, ifølge E24.

Kravet om at bruken av olje og gass skal «fases ned» er framsatt av blant andre India, men ser ut til å få bred støtte – også fra EU og Storbritannia. Kommer dette inn i sluttavtalen, blir «nedfasing» av olje og gass sidestilt med kull.

Kampen om kullet stod for en av de store konfliktene under klimatoppmøtet i skotske Glasgow.

Her kjempet India sammen med Kina mot en sluttavtale om at kull skulle «fases ut». Avtalen ble berget ved at dette ble vannet ut og endret til det langt mindre forpliktende om at kull skulle «fases ned».

India mener fortsatt at å peke ut kutt i kull foran andre fossile energikilder først og fremst favoriserer allerede rike land. Norge er ett av landene som i løpet av det siste halve hundreåret har bygget opp stor velstand nettopp på olje- og gassutvinning.

Her har India støtte blant flere.

Kull er mer forurensende enn gass og olje, men det er også den energikilden som mange utviklingsland er avhengige av. Rikere, vestlige land er i langt større grad både avhengige av og forbrukere av andre fossile energikilder.

Indias standpunkt henger også tett sammen med landets egne sterke avhengighet av kull. Kullkraftverk står for hele 70 prosent av elektrisitetsproduksjonen i landet. India fortsetter også å øke utvinningen av kull.

Dette skjer til tross for mål om økt satsing på fornybar energi og klimanøytralitet innen 2070.

Nylig lyste regjeringen ut den største kullgruve-auksjonen noen gang. Over 140 nye kullgruver kan bli satt i drift. Ikke vil det bare øke forbruket i India, men kan også gjøre landet til eksportør.

Det er altså ikke bare Norge og klimaminister Espen Barth Eide (Ap) som kan beskyldes for å tale med to tunger under klimatoppmøtet. Indias statsminister Narendra Modis selvbilde som klimaforkjemper er heller ikke plettfritt.

For Jonas Gahr Støre er det liten trøst at han deler skjebne med Modi.

Norge vil fortsatt slite med et troverdighetsproblem om vi ikke følger opp med en kraftig økt innsats for kutte forbruk av olje og gass også utenfor egne grenser. At Saudi-Arabia trolig blokkerer for en slik sluttavtale, berger oss ikke ut av den knipa.