I min yrkeskarriere har jeg byttet jobb flere ganger, til tross for at jeg er tidlig i trettiårene. I motsetning til hva jeg leser i Torstein Ødegårds kronikk om hvordan bedrifter overbyr hverandre for å kapre gode arbeidstakere, har lønnen har aldri vært grunnen til at jeg har byttet beite. Samtidig må det understrekes at jeg skjønner at det kan være fristende å bytte jobb om arbeidstakere får tilbud om høyere lønn fra en annen arbeidsgiver enn sin nåværende.

Jeg har heller ikke erfaring fra IT-bransjen, men det er noen elementer som er gjennomgående for hvorfor dyktige ansatte velger å bli heller enn å forlate sin nåværende jobb.

Her er noen råd som Torstein Ødegård kan ta med seg om han ønsker å holde på dyktige ansatte uten å nødvendigvis tilby dem høyere lønn:

1. Tillit og fleksibilitet: Når både mor og far jobber, blir det vanskelig å kombinere jobb og familieliv. Når småbarnsforeldre jobber 100%, er fleksibilitet fra arbeidsgiver gull verdt. Hjemmekontor har for eksempel blitt et gode som mange arbeidstakere ønsker. Det blir lettere å få hverdagen til å gå opp. Samtidig krever det også at arbeidstaker har tillit til at de ansatte gjør jobben sin, uten at de nødvendigvis er på kontoret.

2. Utviklende arbeidsoppgaver: En ambisiøs arbeidstaker trenger å få utvikle seg i jobben og påvirke jobbhverdagen sin. Når jobben har blitt rutine, vil man ha nye oppgaver – tilegne seg ny kunnskap og kjenne at man er på dypt vann. De beste arbeidsgiverne er de som tilbyr nettopp dette. Enten i form av nye oppgaver, utvikle et eget prosjekt som man har tatt initiativ til, forfremmelse eller at man får utvikle seg på et nytt felt innenfor samme organisasjon.

3. God arbeidskultur: Etter noen år i arbeidslivet finner man ut av at det nesten er viktigere hvem man jobber sammen med, enn hva man nødvendigvis gjør. Har man en arbeidsplass som setter pris på seg, og en ledelse som er opptatt av å bygge en god kultur på arbeidsplassen kan det være en god grunn for at folk blir værende på arbeidsplassen sin.

Stedet hvor man tilbringer en tredjedel av døgnet må være et sted hvor man kan blomstre faglig, men også som menneske. Dette gjelder spesielt om man har det tøft. Da trenger man gode støttespillere som heier og roser, til tross for at dagene kan være tunge.

4. Bli tatt imot som hele mennesker: Noe som tar meg over på siste punkt. Et menneske er mer en stedet man jobber. Vi er hele mennesker som trenger å ha det bra både på arbeidsplassen og på hjemmebane. De arbeidsgiverne som tar vare på folkene sine, får lojale ansatte som strekker seg den ekstra mila for sjefen.

Jeg er glad for at arbeidslivet og konkurransen om dyktige ansatte vokser på Sunnmøre. Nå kan arbeidsgiverne konkurrere om å gi sine ansatte de beste forutsetningene for å lykkes som mennesker både på jobb og på hjemmebane.