– Dette er ikke rene kutt. Vi må snu driften vår slik at vi skaper rom for nye tilbud og investeringer, sier økonomidirektør Heidi Nilsen til Sunnmørsposten.

På onsdagens styremøte behandlet foretaket langtidsbudsjettet 2017-2032.

For å kunne investere i nytt sjukehus og generelt må det først spares 100 millioner årlig fram til 2021. Som følge av å gå fra to til ett sjukehus i nordfylket må det videre spares inn 130 millioner årlig til 2032.

Til sammen blir dette 1,93 milliarder.

– Du må se dette i forhold til totalbudsjettet vårt på nærmere 100 milliarder i samme periode. Drifts- og investeringsnivået skal ikke ned, men vi må omstille oss, forklarer Nilsen.

Det er for eksempel også lagt inn investeringer for 1 milliard til videreutvikling av bygningsmasse, særlig ved sjukehusa i Ålesund og Volda i perioden.

Det betyr at pengene må spares for å kunne brukes, og da blir det ikke kun reine kostnadskutt i helseforetaket.

– Jeg tror vi kan klare dette. Vi snakker om en effektivisering på 1,8 prosent, sier Nilsen.

– Hvis du ser på alle år etter at Helse Møre og Romsdal (HMR) ble etablert, når var forrige gang dere klarte å spare som budsjettert?

– I ingen av årene har vi vært på budsjettbalanse, erkjenner Nilsen.

– Så hvorfor skal dere klare det nå?

– Vi jobber for å klare det og har satt i gang en del store og grunnleggende prosjekter, både i forhold til kontinuerlig forbedring, organisasjonsutvikling og flere regionale prosjekt som skal underbygge arbeidet vårt.Nilsen nevner at det er starta over 80 forbedringsprosjekter.

– Hva drar de store summene?

– Vi skal hente mest på reduksjon av lønn og innleie.

– Hvordan sparer man på lønn?

– Det går mye på overtid og innleie.

– Hvordan kutter dere overtidsbruken?

– Gjennom prosesser med å sikre bedre pasientflyt og bedre planlegging. Det gir mindre behov for overtid. Vi har ulike prosjekter for å effektivisere driften, slik at man slipper å gjøre samme ting to ganger. For eksempel bedre planleggingsrutiner for utskriving av pasienter. Vi skal også spare på varekostnader med å sikre bedre oppfølging av avtaler.

– Så kortere åpningstider eller samling av avdelinger på ett sted er ikke aktuelt?

– Nå er vi midt inne i organisasjonsutviklingsprosjekt hvor vi ser på organiseringen. Det skal jobbes med utviklingsplaner videre.

– Blir det kutt som pasienten vil merke?

– Nei, i utgangspunktet ikke. Dette går på forbedringsarbeid, det å jobbe mer smartere, mer effektivt.

Ikke bare kutt

Nilsen sier det blir utfordrende å omstille, men sier det er viktig å se på hvordan foretaket kan tilby mest mulig helsetjenester for kronene de har.

På spørsmål om penger skal hentes inn på funksjonsdeling mellom det nye sjukehuset og Ålesund sjukehus, svarer Nilsen at det ikke er jobbet videre med det utover føringene fra nasjonal helse- og sjukehusplan.

I 2014 at helseforetaket vedtok å spare 1,8 prosent årlig fram til nytt sjukehus sto klart. Det klarte man ikke i 2015 og 2016.

– Resultatkravet fra Helse Midt i 2016 er 32 millioner. Foreløpig ligger vi an til å ende opp minus åtte millioner, erkjenner Nilsen.

Det var forrige direktør Dag Hårstad som satte i gang arbeidet. Han mente det måtte spares 80-90 millioner årlig fram til 2021. Nå er tallet altså oppjustert til 100.

– Det vil gå utover likviditeten vår om vi ikke klarer dette, sier økonomidirektør Nilsen.