– Ingen har spurt oss om hva vi mener. Men jeg kan si at de ikke vil spare noe som helst på dette, sier Hilde Lehmann Valde, seksjonsleder og kjøkkensjef ved Ålesund sjukehus.

– Jeg ser ingen argumenter, verken økonomisk, kvalitets- eller arealmessig, for å samle kjøkkenet i Molde, sier Valde.

I likhet med de fleste andre, fikk også de kjøkkenansatte i Ålesund først vite om forslaget via Sunnmørsposten.

Opp mot tusen middager daglig

Fire måltider serveres daglig på sjukehuset. 15 avdelinger har egen buffé, der man kan få enkel mat hele døgnet. Det lages opp til 1.000 middager – til pasienter, pårørende og ansatte.

Stadig flere av måltidene lages på spesialdietter, til diabetikere, allergikere og andre med spesielle behov.

– Vi lager det meste fra bunnen av. Det er billigst, best og sunnest, forteller kjøkkensjefen.

– Det er veldig viktig at maten er tilberedt der pasientene er. Det burde man nå ha lært.

Ferdigmiddag over Ørskogfjellet

Nå er det snakk om å frakte ferdiglagde middagsporsjoner i bil over fjord og fjell fra Molde, før maten serveres til pasienter i Ålesund og Volda.

God mat er viktig for trivsel og helse. Det å kjenne matlukta spre seg i gangene, til potetballdagen eller til jul, kan gjøre noe med appetitten og livsgleden.

– Dersom du ligger for døden og vil ha biff, så skal du få biff, sier Valde.

– Fatter det bare ikke

– Maten er alfa og omega for oss pasienter. Her er det veldig bra opplegg. Jeg tror ikke det er pålegg på brødskiva som bidrar til underskudd i sjukehusdrifta, sier pasient Geir Isaksen.

– Sjuke mennesker trenger fersk og god mat. Ikke vassen oppvarmet mat fra en mikrobølgeovn, sier sjukepleier Reidun Johanne Karlsson.

Hun har tidligere jobbet på omsorgssenter, der maten ble levert fra et sentralkjøkken.

– Jeg fatter bare ikke at dette forslaget kommer opp. Bare å vurdere dette, er dårlig gjort.

– Vi har et godt kjøkken her, selv om de lever med sparekniven opp etter ørene, sier hun.

Totalbudsjettet til kjøkkendrifta i Ålesund er om lag 28 millioner kroner. Av dette går drøyt 12 millioner til mat og 15 millioner til lønn.

Utstyr og inventar er gammelt og nedslitt, taket lekker, gulvet er vanskelig å holde rent og det mangler lagerplass.

– På ett eller annet tidspunkt sier det stopp, sier Valde.

– Dette handler også om yrkesstolthet. Og den store verdien sjukehuskjøkkenet i Ålesund har for lærlingplasser, arbeidstrening og rekruttering av nye til faget. Sentralisering av kjøkkendrifta til Molde vil være veldig trist og svært uheldig på mange måter, sier kokk Marita Andersen.