Kanalen mellom Aspøya og Nørvøya har vært et viktig sted for mottak og salg av fisk og andre varer mange hundre år tilbake, og med økende aktivitet fra 1600-tallet.

Byens sterke vekst fra begynnelsen av 1800-tallet hadde også sitt utspring i området rundt kanalen, det vi kaller Ålesundet. Slik ble Ålesund by et sentralt sted for handels og forretningsvirksomhet.

Kanalens beliggenhet med skjerming mot storhavet gav sikre  havneforhold samtidig som den ligger tilgjengelig  i forhold til  store fiskebanker, til øyer og de mange bygdene innover Storfjorden og sidefjordene.

Viser byens historie

Da Ålesund ble et handelssted og senere by, utviklet Ålesundet og området langs kanalen seg til byens sentrum. De mange fiskebuene og lagerhusene langs den vestlige delen av kanalen forteller med sin utforming om hvor viktig fiske og handel var for byen.

I dag er disse bygningene på en forbilledlig måte ivaretatt, renovert og tilpasset moderne forretningsvirksomhet som hotell og restauranter,  samtidig som deres historiske fasader gir Brosundet og Ålesundet et flott særpreg.

Bygningene framhever og ivaretar byens forhistorie og er en del av det særpregede maritime miljøet som bare en slik kanal kan gi. I turistbrosjyrer og i andre medier som promoterer byen, er Brosundet, Ålesundet  og de tilhørende bygningene med.

En sjelden kombinasjon

Ålesund sitt renomme som Norges fineste by hviler på flere forhold, men framfor alt jugendbebyggelsen og den verdifulle atmosfæren Brosundet gir byens innbyggere og turister.

Disse to elementene må pleies slik at framtidige generasjoner får den samme glede av dem som vi har i dag.

Sentralt i det bildet som er tegnet over, ligger Dronning Sonjas plass med sin vide åpning ned mot kanalen, mot vannflaten og mot de historiske fiskebuene og lagerhusene med sine tilnærmet autentiske fasader.

Fra sørøst munner det breie gateløpet i Korsegata direkte ned mot kanalen og vannet.

Gir luft og rom

Dronning Sonjas Plass er med på å gi rom og luft, og de vakre jugendbygningene med Rønnebergbua i front spiller på lag med den atmosfæren som bare en bykanal kan gi.

Det er en sjelden kombinasjon. Fra sørvest med utsikt fra Notenesgata, gir plassen en åpning nordover mot Skansen og Skansekaia. Sett fra motsatt retning, fra nordøst og med ståsted også i Notenesgata med ryggen mot Sankt Olavs plass, har vi luft og rom til ha oversikt langs kanalen mot Brosundet og Hellebroa.

Siktlinjene og den åpne plassen ned mot sundet er en av de flotteste stedene  for opplevelse av byen.

Med utsikt fra en båt på kanalen, bidrar åpningen på plassen til en utsikt mot byens sentrum og en flott opplevelse av jugendbebyggelsen fra en annen og kanskje mer spektakulær vinkel.

Å selge sjela

Ålesundets mange særegne historiske bygningene var med på å gi grunnlaget for næringsvirksomhetene som skapte byen. Å sette opp et hus som sperrer utsikten er å selge en vesentlig del av byens sjel for noen millioner kroner som på sikt betyr svært lite i forhold til hva en mister.

Riktig nok er Ålesund sentrum et sted på to øyer med begrenset mulighet for nybygg og nye boliger som byen trenger.

Men utvikling av Sørsida av byen mot Borgundfjorden, gir mange nye muligheter. Her vil den framtidige hovedsatsingen bli. Som mange har påpekt, er Dronning Sonjas plass en brikke i denne sammenhengen, men viktig for å kunne nyte byens karakteristiske maritime atmosfære.

Dronning Sonjas plass kan utvikles i mer kommersielle sammenheng, men  det må skje uten å drepe stedet som en plaza  mot kanalen.  Det er lett å bli villedet med  innovative vakre arkitektoniske beskrivelser av nybygg som i realiteten brutalt vil forringe en sentral del av byens vakre sentrum.

Muligheter og styring

Men plassen kan være en utfordring for forretningsmessige interesser og for arkitekter. Den har en romslig underetasje. Eventuelle glassvegger rundt terrassen over vil ivareta den verdifulle oversikten mot og langs kanalen.

Det kan åpne for mange bruksmuligheter også på regnfulle dager. I tillegg vil mange sikkert ønske en kulturhistorisk båt knyttet til plassen, for å forsterke det maritime inntrykket.

Det er alltid utfordrende å behandle politisk en sak som denne. Hvor mye skal de kommunale instanser styre og hvor mye skal utbygger selv bestemme. Rammene som politikerne setter blir avgjørende for ivaretagelse av de allmenne interesser. Innbyggerne ønsker og behov må veie tyngst.

Byforvaltere

Vi er svært mange som håper politikerne i Ålesund kan ta en ny runde uten å skjele for mye til tidligere standpunkt, parti eller særinteresser. Når politikere  står fram som byforvaltere som ivaretar byens sterke historiske røtter og det sterke folkelige  engasjement i saken, er de på sitt beste.

Vi  verdsetter  å bo i en by som regnes som Norges vakreste. Dronning Sonjas plass framhever byens historie, særpreg og utvikling. Det er en opplevelse vi må sikre også for våre etterkommere.